Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Diaspora stilata si Diaspora agresiva

Diaspora stilata si Diaspora agresiva

Autor:

Pe 10 august vom avea, la Bucuresti, mitingul “Diaspora Acasa”. Perfect. Diaspora se imparte si ea pe zone si perioade.

 

Din punct de vedere cultural, n-ai cum sa compari Diaspora de dinainte de ’89, din Germania, Elvetia si Franta, cu Diaspora de dupa 2000, din Italia si Spania. Eu exagerez, am cum sa le compar, dar nu vreau sa jignesc. Diferenta dintre Diaspora veche si cea noua e aceea dintre limbile franceza si engleza. In franceza, si subreta e tratata cu “vous avez” (dumneavoastra aveti), iar in engleza, si persoana a doua singular (elevul de sapte ani, de pilda), si persoana a doua  plural (niste profesori universitari, sa presupunem) sunt tutuiti, sunt luati cu “you have” (tu, da, tu ai). E si asta un motiv pentru care foarte multi romani, crescuti acasa cu biblioteca si tacamuri de argint, au esuat in fast-food-ul America. De ce lui Trump ii ies toate planurile? Pentru ca este cel mai american dintre presedintii Americii. Mie imi place de acest badaran de actiune, iar mitocania ii sta mai bine decat ii prindea stilul sofisticat pe alunecosii Obama si Hillary.

In Diaspora veche, chiar si oamenii cu studii neincheiate aveau bun-simt si educatie. Ca sa intelegeti ce insemna aceasta Diaspora  veche, va pot spune ca am cunoscut, in Elvetia, un roman fara diploma universitara, care a facut pentru tara lui cat doi mitropoliti, trei academicieni si cinci Mecena. Il chema Florea Nicoriuc, a murit la 85 de ani si a lucrat toata viata ca simplu functionar. Era fermentul Diasporei din jurul Bernei, fondator al Bibliotecii Romane din Freiburg (din Germania, nu Fribourg-ul elvetian) si al Bisericii Romane Ortodoxe din Baden. An de an, la sase saptamani dupa Pasti, se ducea in Alsacia, pentru a face o slujba celor 700 de soldati romani luati prizonieri de nemti in Primul Razboi Mondial si ingropati in cimitirul din Schutzmatt.

Diasporezii de dupa 2000 sunt la nivelul de instructie (ne)atins de rudele lor de la tara, aduse cu japca la mitingul PSD, dar au invatat in plus sa injure pe facebook. Eu, cand ajung in strainatate, vorbesc incet, ca sa nu ma abordeze romanasul din Diaspora. E agresiv, inca mai lupta impotriva comunismului (si eu mai am niste socoteli de reglat cu Baiazid), da sfaturi si imi spune ce probleme are el in tara pe care eu o vizitez cu pofta de viata, cu amintiri din carti si cu un ghid de calatorie in mana. Si in ghid nu scrie despre instalatorul din Diaspora, care incearca sa ma toace la cap pe banii mei si pe timpul meu. Daca mi-ar garanta cineva ca voi trai 244 de ani, l-as asculta cinci minute. Dar daca voi trai doar 136, n-am cand sa vorbesc cu el.

Si ce va striga diasporezul la miting? Jos Dragnea! Ce original! Sunt primul care si-ar dori ca Dragnea sa piarda Puterea, ca sa se dezorienteze tefeloazele. N-ar mai avea, cateva zile, motive sa existe. Dar ar fi reanimate. Ar primi un semnal. Nu de la Soros, nooo!, Soros e o fantoma, daca zici ceva de Soros te loveste cliseul “Teoria conspiratiei.” Panaramezilor, eu, in locul vostru, m-as mandri cu Soros! Daca Soros n-ar exista, ar insemna ca sunteti prostoboi gratis.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 23-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!