Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Diaspora din Spania si targovetii cu statut diplomatic

Diaspora din Spania si targovetii cu statut diplomatic

Autor:

Nu e prima data cand scriu despre targovetii cu statut diplomatic din ambasadele si consulatele Romaniei.

 

Acum, evenimentele se afla intr-o ebulitie sociala care poate depasi chiar si tensiunile electorale din 2014 sau 2016. Intr-o localitate andaluza, Pedrera (5000 de locuitori), trei blondalai rrromanezi s-au certat cu niste spanioli, in trafic. Consecinte: miting in fata Primariei, 10 masini ale romanilor din diaspora au fost vandalizate, iar primarul din Pedrera a spus ca “si mie imi place sa vad oameni impuscati!”. In acest moment, cei peste 1.300.000 de romani din Spania sunt in pericol. Multi au fugit deja din Pedrera, iar autoritatile de la Bucuresti se pregatesc sa trimita emisari superior specializati, pentru ca personalul diplomatic din  ambasada si consulate e depasit.

Sa vedem cine-i apara pe romanii din Spania. Ambasador este doamna Gabriela Dancau, 41 de ani, intrata in diplomatie pe filiera pedelista. Guvernul Boc a numit-o consul general la  Lyon (2011), iar Lazar Comanescu a avansat-o, pentru merite deosebite, in 2016, trimitand-o ambasador la Madrid. La Lyon s-a discutat despre o inchiriere interpretata ambiguu a spatiului consular. A absolvit facultatea de drept din Craiova si un liceu din Strehaia, dar distinsa concitadina a lui Leo este o intelectuala de marca. Daca ii urmaresti parcursul profesional si vezi cate masterate si alte atestate de competenta si eruditie a dobandit cu sudoare, cu sudoarea fruntii, poti sa crezi ca doamna Gabriela Dancau e patronul spiritual al lui Titulescu. Dupa modelul european Strehaia, enciclopedica Gabi a transformat ambasada in camin cultural. Lipsesc doar nuntile si parastasele. Diaspora (din Spania si de peste tot) e constituita din asociatii, care se reunesc in federatii. Ambasadoarea nu are intalniri cu federatiile, ci cu niste asociatii de casa, alcatuite din 200 – 300 de vociferanti de profesie. Nu a excelat nici in ceea ce priveste organizarea de intalniri la nivel de ministri. Cand venea la Madrid ministrul nostru plin dintr-un anumit domeniu, avea in fata cel mult un secretar de stat spaniol. Din vreo sase – sapte incercari de a stabili intrevederi la nivel de ministru, doar ministrul educatiei s-a intalnit cu omologul sau. Si ganditi-va ca, in 2018, avem centenarul, iar in 2019 alegerile prezidentiale! Pe langa alte calitati, doamna Gabriela Dancau este si o familista desavarsita. Gabi vrea sa-si ajute sotul, pe maestrul Ninel Dancau, sa devina sef al ICR Madrid. Mi se pare corect. Ninele, meriti, oricum esti peste Horica! Horica Patapievici. Iar zilele trecute, Gabi si Ninel au postat pe facebook o poza cu ei si Richard Gere. Patapievici n-are poza nici cu Marculescu, maestrul Costin Marculescu.

Romania poseda si intretine o adevarata traditie in a se umple de respect diplomatic, in Spania. Inaintea doamnei Dancau, ambasador a fost Ion Valcu, impotriva caruia diaspora a facut mitinguri, contestandu-l vehement, cu trimitere la tot arborele genealogic. Iar in 2013, PSD a pus-o consul general la Barcelona pe Geanina Boicu, o diplomata dezinvolta, care a inceput ca menajera, cand a venit in Spania.  Geanina pesedista a luat-o de jos, bravo ei, si a ajuns sus dupa ce a cunoscut bine, bine tara. Viva Espana!    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 23-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!