Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Corporatistii se uita la tramvaiul 41 ca sovieticii la Gagarin

Corporatistii se uita la tramvaiul 41 ca sovieticii la Gagarin

Autor:

Sociologii sunt niste golanasi care n-au talent la scris si la pictura, dar scriu si fac grafice. Si au tupeul sa ceara bani grei pe insailarile alea. Chiar si escrocii care mazgalesc studii de fezabilitate pentru autostrazi sunt baieti cinstiti, pe langa sociologi. Un studiu de fezabilitate inseamna un teanc de hartii despre ceva ce s-ar putea intampla, dar nu se va realiza, cel putin in Romania. O cercetare sociologica este o vax albina despre nimic.

 

Mi-ar placea sa citesc un studiu sociologic despre corporatistii care se uita la tramvaiul 41 ca poporul sovietic la Gagarin. Cand e schimb astronomic de ture si iese luna la plimbare, iar corporatistii scapa de la munca, tramvaiul 41 ii saluta din mers pe neomarxistii voiosi. Capsula cosmica porneste de la Casa Scanteii si se duce spre Militari si Drumul Taberei. Vreo 10, maximum 15 kilometri, pe care ii parcurge cu viteza supersonica, in 25 – 30 de minute. E singura realizare a lui Basescu. Incercatul matelot a vaslit bine doar pe linia de tramvai. Cu masinile de serviciu de la multinationale, corporatistii fac in doua ore acelasi traseu stelar intre cartiere. Masinile stau in coloana, iar atunci cand se misca, strabat distante mai mici decat cele parcurse de mainile fetelor care vand shaorma in pravaliile de pe drum. Tramvaiul 41 trece, trece, trece pe langa corporatisti si aproape ca iti pare rau ca nu mai traieste Dan Spataru, ca sa-i dedice un cantec, ceva intre “Trecea fanfara militara” si “Magistrala albastra, drum de sine si dor”. Dupa zece ore de stat pe scaun la multinationala si inca doua la volan, creierele spalate ale corporatistilor vor gasi vinovatii. Acestia sunt, bineinteles, rusii. “Ciuma Rosie” a parasit Coasta de Azur, Londra, Austria si vrea sa navaleasca in Romania, ca sa ne ia conducta de apa de la bloc, care se sparge de trei ori pe an si e de pe vremea lui Gheorghiu- Dej. Intelegand foarte bine situatia Romaniei, corporatistii au timp si pentru aspiratii politice. De abia asteapta sa pice Dragnea, ca sa-l injure iarasi pe Ponta. Dragnea chiar merita tarnuit, dar nu pentru “Ciuma Rosie” si alte elucubratii, ci pentru faptul ca s-au dus preturile in sus, desi leul rezista artificial in paritatea cu euro. Salariile bugetofagilor au crescut nejustificat, iar cu cinci milioane vechi nu mai cumperi nimic.

Pentru urmatoarele trei zile vin cu o solutie pentru corporatistii care se uita cu invidie, pe geamul masinii, la tramvaiul 41, in loc sa se urce in naveta spatiala pe sine, sa se autosugestioneze ca se afla la Disneyland si sa ajunga mai repede la destinatie. Pana se mai elibereaza traficul, ii poftesc sa intre putin la Targul de Carte, ca-i la Romexpo, aproape de capatul lui 41. Eu stiu ca nu-i bine sa ai biblioteca acasa, fiindca iti umple sufrageria de praf. Totusi, merita incercat Targul. Acolo vor da peste alti escroci, dar nu conteaza. Aia sunt din categoria “Ambitiosii fara talent”, care schimba intre ei laude caldute. Dar nu-i vina lor. Literatura e de nota opt sau de nota zece (aiurez, in lipsa termenului de comparatie) pentru ca talentatii de nota 15 sau de nota 20 au fost lenesi sau timizi. O sa cred intr-o lansare de carte in momentul in care voi auzi din partea unui critic chemat sa prezinte “dom’le, io am venit aici ca sa va avertizez ca scriitoriciul asta e un bou!” Revenind la relatia corporatistilor cu lumea cartii, ii felicit pentru ca au distrus pana si enciclopedismul de cafenea. Inainte, doi oameni puteau sa se certe intr-un local pe anul de nastere a unui scriitor sau pe o carte pe care unul dintre comeseni i-o atribuia respectivului clasic. Pe urma, plecau acasa, fiecare cu adevarul lui, si uitau de discutie, asta era tot farmecul. Acum, corporatistii care nici n-au auzit de scriitorul ala scot smartphone-ul, intra pe wikimuci si rezolva ei problema. Pentru ca ne-ati mancat enciclopedismul de cafenea, eu nu va iert.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 18-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!