Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Cizmulitele pentru Mos Nicolae si “Descult” de Zaharia Stancu

Cizmulitele pentru Mos Nicolae si “Descult” de Zaharia Stancu

Autor:

In fiecare decembrie ne invadeaza ticneala, mai ales la televizii. Moderatorii se copilaresc, desi erau infantili fara sa faca vreun efort si povestesc ce si-ar dori ei sa aduca Mos Craciun si alti eroi de sezon.

 

Francezii ar merita un MCV, dupa cate nuiele (pulane) si-au luat pe spinari. Macron nu va prinde al doilea mandat, la fel ca Sarkozy si Hollande. Franta e o tara nesigura, nu-i asa, coana U.E.? Arde-o la MCV!

Imi fac griji, dar nu prea multe, si pentru parintii tefelisti. Zdrentele neosocialiste au trecut lejer la Mos Nicolae, dupa ce cioplisera dovleci pentru barbaria Halloween. Nu stiu cum l-au descris tefelozele pe Mos Nicolae. Probabil ca le-au spus celor mici ca are o barba guevarista si participa la “ateliere” finantate de Mos Soros. Ca sa vina la ei si Mos Craciun, copiii neomarxistilor din Piata Victoriei ar trebui sa invete versuri proletcultiste. Ar putea incepe cu “da-mi, taticule, si mie/ o lopata si-o mistrie”, de Niculae Stoian, mentorul lui Cristoiu de la “Viata Studenteasca”.

La culturnicii snobi de varsta a doua, Mos Craciun a venit cu un subiect de unde nu voiau ei. Din Teleormanul dragnezului amfibiu si vascos. N-a fost Belina, a fost filmul “Morometii II”. Ce inghesuiala la premiera, ce bataie pe invitatii! Nu am vazut filmul, dar mai prost ca “Morometii I”, in regia lui Stere Gulea, n-are cum sa fie. Si nu-i neaparat vina regizorilor, ci a mea. Chestiune de gust. Nu sunt de la tara, nu mi-a placut nici romanul lui Marin Preda. “Ehehe, behehe, dar ce crezi dumneata?” Si tot asa de la inceput pana la sfarsit. Daca am invatat la scoala ca Sadoveanu e Ceahlaul, Preda e si el o partie de teleschi in “Cel mai iubit dintre pamanteni”. Am cartea cu dedicatie, scritorul era pacientul tatalui meu. “Lui Razvan, care vrea sa se faca poet. Deocamdata ii doresc sa ia note bune la scoala.” Marii scriitori nu sunt atenti la dedicatii, de abia asteapta sa scape de ala din fata lor. Dedicatii frumoase mazgalesc veleitarii. Si cum povesteam, mi-au placut “Cel mai iubit dintre pamanteni”, “Delirul” (“o Rusie democratica si potolita si-ar fi pierdut iesirile la mare”, fraza atribuita lui Stalin) si “Viata ca o prada”, dar cu Morometii – mai usor. M-a si enervat un prieten, scriitor, care m-a invitat, in urma cu niste ani, la Silistea Gumesti, satul lui Preda, ca organiza el (prietenul) nu stiu ce comemorare. I-am raspuns elegant “bravo, ma, io am fost de cinci ori la Paris si, de lenes ce sunt, n-am ajuns la Versailles, dar ma duc la Silistea – Gumesti!” In fine, sa ma intorc la film. Ce snobime la filmul “Morometii II”, ce snobime, toti panaramezii de asfalt intelegeau satul romanesc, dar habar n-aveau ca actiunea e in Teleorman, ca nu s-ar mai fi dus la cinema! Eu le propun sa ecranizam si “Descult”, dupa Zaharia Stancu, alt teleormanean.

Apropo de “Descult” si celebra botnita pe care mosierul o punea taranilor care culegeau via. Citez din Fanus Neagu, “Jurnal cu fata ascunsa (II)”. “Multi critici obisnuiti sa se afle-n treaba l-au injurat pe Zaharia Stancu pentru ca in romanul <<Descult>> descrie o asemenea scena. E incredibil, tunau ei, o asemenea barbarie nu s-a petrecut in Romania. Uite ca s-a petrecut. Si acest fapt il consemneaza Nicolae Iorga intr-un articol din 1906, unde descrie un cules de vii pe mosia generalului de divizie Gh. Macarovici, din satul Sihlea, Ramnicu- Sarat.”    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 23-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!