Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Ciurli Burli si Ioanitoaia, Gabriel Oprea si Balzac

Ciurli Burli si Ioanitoaia, Gabriel Oprea si Balzac

Autor:

In anii ’20 ai secolului trecut, C. Ressu a facut cortina Teatrului National. A iesit scandal, marele pictor Ressu a fost injurat de ziaristi si artisti, dar si de politicieni si alti neaveniti. Dupa ce si-a dat cu parerea si un ministru de profesie medic urolog, s-a enervat Arghezi. A intervenit in favoarea lui Ressu si s-au stins polemicile. “Domnul doctor ne orienteaza in arta, dupa ce si-a petrecut toata viata intre anus si preput”.

 

Dupa ce si-a petrecut tineretea intre testiculele ganditoare (pardon, pardon, intre trestiile ganditoare) de la Academia Stefan Gheorghiu de tip nou, Ciurli Burli de la FRF a venit sa ne orienteze in fotbal si in presa, sustinand ca Ovidiu Ioanitoaia ar fi un “maestru zaharisit”. E ca si cum Gabriel Oprea, unul dintre mentorii lui Ciurli Burli, l-ar ataca pe Balzac, crezandu-se Napoleon. Ioanitoaia a adunat niste ani, dar are o luciditate ce se regaseste pe cadranul unui Vacheron Constantin. Indica ora exacta si nu se demodeaza, spre deosebire de kitsch-urile sclipicioase de la incheieturile corporatistilor, care ajung la gunoi dupa cateva luni. Adevarul e ca Andrei Vochin scrie prost si cand semneaza Ciurli Burli. Citind porcaria asta cu “maestrul zaharisit”, trebuie sa intelegeti ca Vochin si Ciurli Burli au talent cat un bob de puroi de sub o unghie taiata cu polizorul! Si cu tot cu deget! Ce pot Ciurli Burli si Vochin sa-i faca lui Ioanitoaia? Sau unor ziaristi bijutieri? Ca sa intru putin in stilul lui nea Ovidiu, puteti sa ne luati boii de la biciclete! Dar eu nu am bicicleta si nici cunostinte zootehnice, desi am vazut pe Calea Victoriei multi boi pe biciclete. Ciurli Burli, insa, are bicicletele pe ochi si hotul de biciclete in familie, dupa cum s-a autodenuntat acesta intr-un interviu din Gazeta Sporturilor.

Ca sa pricepeti ce valoare de polemist are Ioanitoaia, va invit sa cititi excelenta carte de memorialistica a lui Geo Raetchi – “Jocurile domnului Geo”. In anii ’70, un propagandist PCR in sport, Valeriu Mironescu de la Scanteia, a scris notita “Se marita Ioanitoaia!”, referindu-se la casatoria lui nea Ovidiu cu o domnisoara din SUA. Ioanitoaia a raspuns: “il informez pe tovarasul Mironescu ca-l voi invita la nunta, desi figura dumisale se potriveste la inmormantari”. Si pentru ca am adus vorba, cartea lui Raetchi se citeste dintr-o bucata, stingi veioza dupa ce vezi si pozele (intr-una sunt eu, cu barba!) de la ultimele pagini. In autobiografia lui Geo intalnesti toti sportivii, scriitorii, ziaristii, actorii si politicienii care conteaza, din 1970 incoace. La pagina 95 sunt descrisi doi titani. Eu si Anamaria Prodan, fidela sotie a lui Reghe. In 1996 am fost colegi de birou, chiar de pupitru, la un ziar de sport. Eu cu talentul meu, ea cu talentele ei.


1 Comentariu la Ciurli Burli si Ioanitoaia, Gabriel Oprea si Balzac

  1. Bogdan

    Sincer, nea Razvane, mă asteptam la o recenzie despre Honore de Balzac, nu despre nimeni, asa cum ai făcut dumneata, fiindca ieri 20 mai Balzac a vazut lumina ochilor la 1799 in frumosul ores Tours


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 22-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!