Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Cioran s-a reincarnat in Diaspora din Toronto

Cioran s-a reincarnat in Diaspora din Toronto

Autor:

Burtiera la Realitatea TV. Diaspora din Toronto: “Cand injustitia devine lege, rezistenta devine datorie”.

 

Dupa trei sarmale si o romanta cantata de Ioana Radu, o dai in dor de patrie. Si in sofisme. Si te crezi Cioran. Dar nu esti decat un participant la sezatorile din Diaspora, care il au ca oaspete pe Grigore Cartianu. Gregoire – écrivain de meserie. Adica n-are timp si de citit. In urma cu niste ani, l-am intrebat daca un coleg de-al lui de redactie, Andrei Velea, e fiul marelui scriitor Velea. “Cine-i Velea?”, s-a mirat Grigore. N-auzise de Nicolae Velea, de proza Generatiei ’60, dar e scriitor. Stie cinci cuvinte. Fix cinci. “Ceausescu”, “teroristii”, “penalii”, “vin rusii”.

Fac o divagatie, ca situatia e amuzanta. Pictorul Eustatiu Stoenescu avea nivelul de cultura al lui Grigore, dar asta nu l-a impiedicat sa fie un mare artist, spre deosebire de Grigore, care e un ilustru propagandist. La un vernisaj, Stoenescu l-a vazut pe Liviu Rebreanu si l-a intrebat pe Oscar Han “ce a scris Rebreanu? Ca vreau sa-l salut”. Sculptorul i-a zis “printre altele, <<Ion>> si <<Padurea spanzuratilor>>”. Stoenescu l-a abordat pe Rebreanu cu dezinvoltura. “Maestre, sunt onorat sa va cunosc. Am citit romanele dumneavoastra. <<Ioana>> si <<Spanzuratii padurii>>”.

Revin la filozofii romani din Toronto, acesti viteji anticomunisti care halesc propaganda Securitatii, fara sa priceapa ca adevaratii capitalisti din Romania, patronii romani, sunt hingheriti din 2012 incoace, iar multinationalele fac ce vor pe aici. Platesc taxa pe salarii si, in rest, externalizeaza tot profitul pe facturi de consultanta, pe know-how, pe dreptul de folosire a brandului si pe alte inventii fiscale de-ale lor. Singura, singura, singura solutie este impozitarea pe cifra de afaceri. Hai, curaj, curaj, puneti-le impozit pe cifra de afaceri!

Apropo de curaj. Am auzit ca tinerii frumosi si liberi din Piata Victoriei sunt si foarte curajosi. E foarte, foarte, foarte greu sa fii curajos cu Securitatea in spate. Mai exact, cu logistica Securitatii in spate. Daca Michael Jackson ar invia si ar avea asemenea efecte pirotehnice, ar veni in Piata Victoriei ca sa cante gratis.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 16-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!