AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisChiar și bucătarii de la televizii vorbesc giboneza corporatistă

Chiar și bucătarii de la televizii vorbesc giboneza corporatistă

1. De câteva zile, dacă zici ceva despre Vlad Voiculescu, ești cu dictatura militară. Dar pe Vlăduț cine l-a făcut ministru? Dictatura civilă? Unii poartă haina Statului pe trup, iar alții poartă epoleții în suflet.

2. Ca să fie în „trend” (izbutit cuvânt!), foarte mulți cetățeni trecuți de 40 de ani se laudă pe centurile de socializare că „noi avem prieteni care sunt gay!” Domnilor, felicitări! Eu n-am avut această onoare. Iar plăcerea v-o las dumneavoastră.

3.  Mai nou, vorbesc giboneza corporatistă și bucătarii de la tocșoaie. Iar golăncile din anii ’90 povestesc cum gătesc ele cu mămicile. „Am făcut, cu mămica, niște mucenici fără carbohidrați”. Sau „am preparat un kaka -maka delicios, cu ghimbir, fenicul, curcuma și câteva tije de țelină”. Aia e, s-au scumpit poșetele. Nu vi le mai permiteți de când tija de țelină s-a mutat în tocană.

4. După aperitivele bagaboantelor virtuoase, să trecem la un subiect copios. Observ că îi căutați pe ăia care s-au vaccinat peste rând. Am eu unul. Se numește Mircea Cărtărescu. S-a lăudat pe facebook că operațiunea a avut loc pe 20 ianuarie. Are 64 de ani și o singură boală cronică. Ipohondria. Domnul Cărtărescu e cadru universitar la filologie. Colegii domniei sale s-au vaccinat pe 2 martie. Încântător este că s-a vaccinat, tot în ianuarie, și soția lui Cărtărescu, un bun național care are sub 50 de ani. Și ce-i cu asta? Tefeloazele l-au aplaudat pe domnul Cărtărescu. Sunt aceleași tefeloaze care lătrau „Corupția ucide”. Cum e, domnule Cărtărescu? Corupția ucide sau nu? Unde s-a mai întâmplat așa ceva? În Sicilia. Chiar în Corleone, o localitate cu oameni blajini. Știu, știu, cum să nu știu? Comparația e deplasată. Primarul din Corleone s-a vaccinat peste rând, a fost prins și – tantanaaaa! – a demisionat. Mafioții au onoare. Domnul Cărtărescu nu are de unde să demisioneze. Dar îl rog eu frumos să ne scutească de „Corupția ucide!” Cărtărescu e un mare scriitor. Din păcate, face o literatură de atelier și are mai mulți fanatici (care aplaudă atitudinile civice ale unui timid) decât cititori. Domnule Cărtărescu, „Corupția ucide!” e pentru netalentați, nu pentru dumneavoastră. Lăsăți-l pe Patapievici să defileze cu lozinci. Patapievici l-a înjurat și pe Petru Dumitriu. Chestia asta se traduce așa: un neglijabil fastuos împingea o roabă cu moloz pe lângă Capela Sixtină și avea păreri despre compromisurile lui Michelangelo. Patapievici este o broască ruginită, de yală defectă, montată la ușa vandalizată a culturii române.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
5.726 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger