AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisBorduriada a fost inlocuita cu Susaneaua bugetofaga

Borduriada a fost inlocuita cu Susaneaua bugetofaga

Pana nu demult, la inceput de toamna primariile ne asasinau, ne blocau in trafic, ne umpleau de praf si de spume cu Festivalul edilitar Borduriada si Marea Decopertare. Fenomenul se desfasura dupa sistemul tur – retur si play-off, adica de vreo trei ori pe an. Dar toamna era play-off, adica turul de forta, defilarea buldozerelor en fanfare, decontarile, parandaratul. Nu insist, cunoasteti toata salata asta bugetofaga.

De doi-trei ani, primarii si alti bebelusi batrani montati la ugerul Statului s-au prins pe propria piele, uneori zgariata de catuse, ca Borduriada si Marea Decopertare sunt prea vizibile. Asa ca au inlocuit Asfaltiada cu Susaneaua. N-au inventat nimic, Mascarada Muzicoasa exista, dar acum a fost rafinata si dusa pe culmile faraonice ale spolierii bugetare. Dupa Borduriada raman urme, de aceea se face mai timid, ca de disparut, nu va disparea. In Industria Veseliei e mai simplu. Vine cantaciosul, zbiara, romanul mananca micul, primarul deconteaza, iar organizatorul de evenimente e cel mai fericit. A doua zi, cantaciosul furajat cu bani publici mazgaleste pe facebook impotriva coruptiei, infiereaza clasa politica, povesteste ca el rezista, ca vrea o tara ca afara, plange de grija Diasporei si tot asa. Despre impostorii astia de cantaciosi, care se considera artisti, am mai scris, i-am intrebat mereu „daca voi sunteti artisti, atunci Brancusi ce a mai fost?” Dar pe organizatorii de evenimente i-am neglijat. Dupa ce patronii de televizii au ajuns in puscarii, cea mai tare afacere e sa fii staroste de susanea. Un primar ciupeste doar din localitatea lui. Starostele de susanea ia si din sate, si din marile orase, si de la primariile de sector. Iar starostele de susanea s-a desteptat, s-a extins. Inainte se rezuma la cantaciosi. Acum a azvarlit in ciorba lirica si poetii, talentati sau nu, dar anonimi cu siguranta. O primarie a decontat 75.000 de euro pentru un festival de poezie. Nu cred ca la poetastri au ajuns bani de-o vodca, dar au fost fericiti ca s-au ascultat intre ei. Sa nu fiu rau. Banuiesc ca in sala mai erau si doua – trei pensionare, care asteptau produsele de la Delivery, fiindca fursecurile nu mai sunt la moda. In ecuatia Primarii – staroste de susanea  se scot frumos si firmele de catering, dar nu acolo merge grosul.

Toate astea se petrec pe fondul degradarii culturale fara precedent. Sa luam teatrele. Intrati pe internet sa vedeti ce directori au aceste institutii. Unele sunt particulare, dar asta nu-i rau. In 1947, functionau 22 de teatre particulare in Bucuresti. Problema e in alta parte. La directori. Inainte, teatrele de Stat aveau ca directori personalitati precum Liviu Rebreanu, Victor Eftimiu, Lucia Sturdza – Bulandra („fetito, ia-ti un amant!”, le zicea actritelor debutante care cereau sa fie platite), Liviu Ciulei, Horia Lovinescu, Radu Beligan, Fanus Neagu. Iar functia de secretar – literar era adesea ocupata, dupa 1965, de catre un scriitor fost detinut politic – Teohar Mihadas la Cluj sau Ion D. Sarbu la Craiova. Azi, in numele teatrului vorbesc panaramezii de la stand-up comedy.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis
1.015 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger