Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Batranul fitilist Iliescu si dragnezul amfibiu si vascos

Batranul fitilist Iliescu si dragnezul amfibiu si vascos

Autor:

Povestea o stiti. Iliescu a dat un interviu in “Le Figaro”, l-a masacrat pe Dragnea si acum zice ca n-a zis ce a zis. Jenibil, mai ales ca avea dreptate. Dragnea nu lupta impotriva abuzurilor din justitia securista, ci numai pentru dosarele lui.

 

Daca ma intrebati pe mine, batranul fitilist Iliescu s-a ars ca un politician incepator. “Ca un carlan”, cum l-a facut el pe Ponta. Sunt convins ca ziaristii de la “Le Figaro” n-au mintit. Au discutat cu Iliescu si oficial, si pe langa interviu – “draguta, asta ti-o spun pentru tine, dar n-o publici.” Iar ziaristii au publicat tot. De ce sunt convins ca asa a fost? Pentru ca unul dintre ziaristi este roman si Iliescu putea sa incerce sa-l “prelucreze” la modul onctuos, cum procedau activistii de pe vremuri. Si mai am un argument. Suportati-ma cu o povestioara, iar argumentul e la sfarsit.

Pe ziaristul roman il cheama Paul Cozighian. Il tin minte din 1981, de la Casa de Creatie Sinaia – Cumpatul. Eu aveam 11 ani, el 18 sau 19. Cozighian nu cred ca ma stie, pentru ca la 19 ani ani nu bagi in seama un pusti de 11. Eu retin, insa, imprejurarea in care am impartit doua ore si livingul vilei 9, de la Cumpatu. Pe vremea aia nu prea existau televizoare in camerele din pensiuni si am vazut un meci la gramada, adulti si copii in acel living. A fost un amical Romania – Bulgaria 1-2. Despre partidele echipei nationale de acum doi sau trei ani nu-mi amintesc nimic, dar perioada veche o stiu binisor. Atunci cred ca a debutat Klein, iar antrenorul Valentin Stanescu a facut si alte schimbari surprinzatoare, pentru mine – Costel Solomon, Soiman. Cozighian vadea calitati de reporter. Era pasionat si riguros, se ambala cand ratau ai nostri si avea si un caiet in care tinea statistici. Dar v-am promis un argument si v-am prezentat doar un context. Cozighian este fiul unui violonist cu prestigiu international dobandit inainte 1989. Iliescu a cochetat mereu cu lumea culturala, probabil ca l-a si cunoscut pe Cozighian senior si s-o fi gandit ca “am afinitati cu ziaristul asta, pot vorbi deschis cu el.”

Altceva ma deranjeaza la Iliescu. Cand ai  aproape 89 de ani si ai fost 10 ani presedintele Romaniei, nu te mai intereseaza daca se supara Dragnea. Iliescu trebuia sa mearga si mai departe si sa spuna “in spatele declaratiilor facute de Corina Cretu, la adresa lui Dragnea, ma aflu tot eu, nu Juncker.”

Ca sa intelegeti mai bine cu cine avem de-a face, vin cu niste descrieri pe care le-am mai folosit. Intr-o carte de convorbiri cu Rodica Chelaru, “Culpe care nu se uita”, Cornel Burtica, fost ministru al Comertului Interior si ambasador in Italia, Maroc si Malta, povesteste cum il vedeau Gheorghiu-Dej si Ceausescu pe Iliescu. Gheorghiu-Dej: “Luati-l de pe capul meu, numiti-l undeva, departe de mine, ca imi aminteste de intrigantul de taica-sau.” Ceausescu: “Iliescu nu cunoaste oamenii, n-are spirit organizatoric, vorbeste prea mult.” Nemernicii supremi si-au descris succesorul cu exactitatea unei taieturi chirurgicale.

Iliescu e, repet, un batran fitilist. Iar Dragnea e un fitilist de actiune, mai incult, mai egoist si mai lacom decat Iliescu.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 22-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!