Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Basescu, lasat pe uscat

Basescu, lasat pe uscat

Autor:

Daca va inchipuiati ca sunt vreun destept, aflati ca l-am votat pe Basescu in 2000 (primarie) si 2004, iar in turul doi din 2009 am stat acasa – nu puteam pune stampila pe Geoana, nici chiar asa.

 

Alaltaieri seara, iar mi s-a facut mal de mer, cand l-am vazut pe  corsarul Basescu, la televizor, injurand sistemul odios care a nenorocit mii de familii, sute de afaceri, economia Romaniei. Basescu avea dreptate, dar el a impus “justitia de paradeala”. Din cauza lui au aparut tortura “pe haules” si facatorii de plangeri. O meserie basesciana – “facatorii de plangeri”!

Ce-mi pare rau e ca din pricina lui Basescu au ajuns sa fie injurati marinarii si constantenii. O idiotenie, un exces, o dovada de ignoranta. Pentru mii de marinari si de constanteni, Marea a fost mormant. Despre marinari si despre constanteni se spun tot felul de prostii. De pilda, ca ar fi bisnitari. Da, au existat si vor exista smecheri si bisnitari (Mircea Basescu a si recunoscut), pentru ca traficul de marfuri, chiar contrabanda fac parte din cultura maritima. Iar primul bisnitar international a fost Marco Polo. Intotdeauna, marinarii au adus de peste Mari si oceane marfuri care nu se gaseau in tarile lor. Pe vremea lui Ceausescu, doctorii, marinarii si sefii de restaurante de pe Litoral fumau Kent si Marlboro, iar constantenii de rand Assos. Tigarile Snagov erau pentru restul tarii. Uneori, ma trezeam dimineata, la bunicii din Constanta (eu sunt bucurestean), si il vedeam pe fratele mamei cum intra in camera mea, tragand dupa el un sac cu 100 de kilograme de cafea. Constanta era al treilea port comercial din Europa, dupa Hamburg si Rotterdam. In manualul ceausist de geografie scria ca ar fi fost al doilea, dar eu nu cred. Si nu cred nici ca era peste Istanbul, Marsilia si Pireu. Sa convenim ca era al saselea. Era rau, nu, era rau?

Din cauza ignorantei cu care se mandreste Basescu, s-a cimentat si ideea ca marinarii ar fi inculti. E un oras in care s-a dansat greceste cam mult, recunosc. Si nu s-au adunat colectii de arta, desi Zambaccian a plecat de acolo. Dar singurul anticariat din Constanta de azi il tine un ofiter de marina. Il cheama Mircea Voitinovici si are pravalia pe strada Mihai Viteazu. Cand pleca in voiaj, lua cu el 50 – 60 de carti. Le citea si pe urma le imprumuta marinarilor.

Stiti cum ii numea Pavel Chihaia pe vechii mateloti? “Maestri de marina lasati la uscat.” Ce frumos! “Maestri de marina lasati la uscat”! Basescu e un maestru de marina lasat pe uscat. Dar are provizii si beregata antrenata, nu sta el mult pe uscat, desi s-a uscat de dor, Costa Rica mi amor!    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!