Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Art Safari si Luchian

Art Safari si Luchian

Autor:

Si in 2017, Art Safari este cea mai importanta (ca promovare, vizitare si valoare a operelor prezentate) expozitie de arta din Romania. In fostul bloc al DSS a Securitatii, aflat langa Biserica Kretzulescu, organizatorii au pus in scena o spectaculoasa confluenta pictura-cinematografie-istorie.

 

La ultimul etaj se aflau arhiva DSS si celulele unde isi luau bataie disidentii. La etajele 3 si 4 expun artistii in viata. Amfitrionii au panotat improvizatele saloane de arta contemporana (foste birouri ale securistilor sau celule) cu un rafinament si o originalitate de aplaudat. Etajul 2 este consacrat centenarului Luchian (1868-1916, dar arta-i flexibila, nu conteaza un an). Problema lui Luchian, nicidecum a expozitiei Art Safari, a muzeelor sau a colectionarilor, este ca avem, chiar daca pare impropriu formulat, doi Luchieni. Opera lui de pana in 1910 este aproape fara fisuri in ceea ce priveste autenticitatea. Dupa 1908, Luchian s-a imbolnavit, a paralizat, avand mari probleme in a-si folosi mainile. In 1910, in aceeasi casa cu Luchian a trait pictorul Traian Cornescu, insurat cu o nepoata a maestrului, Laura Ciocea. “Pe masura ce boala avansa, Luchian a inceput sa apeleze la ajutorul mai tanarului confrate Traian Cornescu, caruia ii pretuia creatia. La indicatiile si sub supravegherea lui Luchian, Cornescu ii aseza florile intr-un vas, ii punea culorile pe paleta si trasa linia unui contur care acoperea fundalul de culoare. Apoi Luchian indrepta si desavarsea tabloul cu tuse spontane, punandu-si magistrala amprenta a personalitatii lui pe lucrare” (Petre Oprea – “Unele aspecte ale comertului de arta bucurestean in secolul XX”). In afara de Cornescu si Ciocea, de comercializarea unor falsuri purtand semnatura lui Luchian au mai fost acuzati, in prima jumatate a secolului trecut, pictorii I.N. Muntenescu si Panteli Stanciu, precum si negustorii Levy si Nefian.

La portrete (ochi pictati cu maiestrie de renascentist pe fond impresionist) si peisaje (e un salon la Art Safari cu pajisti pline de tarancute sau care cu boi facute de Luchian dupa Grigorescu, care-l iubea pe Luchian, unde Luchian ii da clasa lui Grigorescu), Luchian e greu de falsificat. Dar cand vine vorba despre flori, se deschide o discutie larga. Si nu de acum. De 100 de ani. Un colectionar, Victor Filotti, a adus procurorii, in timpul vietii lui Luchian, peste Luchian si Cornescu, acuzandu-l pe Luchian ca “mi-ai vandut un tablou cu flori, falsificat de tine insuti”! Si avem cam multe flori de Luchian! Colectionarii prudenti au cumparat numai tablouri de Luchian semnate pana in 1910.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 19-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!