Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Adrian Ghenie, cel mai important roman in viata

Adrian Ghenie, cel mai important roman in viata

Autor:

Pe 27 septembrie, la Artmark, se va licita Colectia Gheorghe Raut – lucrari de Theodor Pallady. Raut a fost directorul Bancii Marmorosch Blank din Paris si prietenul lui Pallady. Au impartit un apartament in  Capitala Frantei, iar pictorul, restant la chirie vreo doi ani, i-a lasat lui Raut foarte multe tablouri. In 1968, Raut a oferit Statului Roman o parte din colectia sa.

 

V-am prezentat varianta oficiala. Potrivit istoricului de arta Gheorghe Oprea, afacerea Pallady – Raut este mult mai complicata. Romania a platit tablourile lui Pallady lasate la Paris, in schimbul unui trafic de influenta. Trimisii lui Ceausescu i-au cerut lui Raut sa faciliteze pentru Statul Roman un post de ministru la UNESCO. Nu se stie daca Raut a facut sau nu diligentele necesare, dar este cert ca Romania a primit vreo 500 de lucrari de arta grafica. Multe au disparut si se regasesc in colectii particulare. 197  au revenit doamnei Yvonne Pallady Dinopol, fiica domnului Vasile Pallady, fratele pictorului, si doamnei Maria Racovita, fiica surorii lui Pallady, Maria.

La emulatia culturala din patrie participa, desi nu ne-am fi asteptat, si inerta Academie Romana. Am jignit aceasta institutie fundamentala pentru ca presedintele ei are nivelul unui instalator aflat intr-o zi proasta. Totusi, trebuie sa recunoastem ca Academia a facut un lucru demn de toate superlativele. L-a desemnat pe Adrian Ghenie castigator al Premiului Ion Andreescu. Cel care l-a sustinut a fost academicianul Eugen Mihaescu, autorul a mii de desene si coperte pentru The New York Times, Time si The New Yorker. Alocutiunea dragului meu prieten Eugen Mihaescu a fost demna de un patrician. “Asa cum, la sfarsitul secolului al XIX-lea, Nicolae Grigorescu, membru de onoare al Academiei Romane, spunea despre Ion Andreescu «El este cel mai mare dintre noi», la fel spun si eu astazi despre Adrian Ghenie – care se afla la mijlocul vietii creative si a implinit acum o luna 40 de ani – ca este cel mai mare pictor pe care il are Romania la ora actuala. Niciun alt artist nu se ridica la inaltimea stratosferica a acestui tanar pictor baimarean. Trebuie sa-l onoram acum, cand e in plina creativitate, si nu cand o fi un mos pe care l-au revendicat si premiat altii. A sosit momentul sa premiem tinerii merituosi, nu «amicii de gasca»! Sa nu transformam un premiu, care ar trebui sa fie prestigios, intr- un fel de cutie a milei!”. Spre onoarea lui, sculptorul Buculei, contracandidatul lui Ghenie, a spus “si eu, daca as fi fost in locul vostru, votam la fel.” Asa sunt marii artisti. Poate va intelege ceva din povestea asta si  Razvan Theodorescu. Domnule profesor, nu va mai tineti de manevre, ca e pacat de varsta si de eruditia dumneavoastra!

Adrian Ghenie este un artist de inaltimea unor Andreescu, Luchian. Pallady si nu trebuie pus pe acelasi plan – am citit asemenea idiotenii! – cu Micuta Chicasso din America, o panarameza la mintea Andreei Esca. Ghenie este cel mai important roman in viata. In presa americana, Ghenie a declarat ferm: “sunt pictor roman!” Romania are obligatia  de a-l atrage urgent pe Ghenie sa picteze ceva pe aici, ca sa nu mai ajunga si generatia de maine sa traiasca o rusine similara cu licitatia  pentru “Cumintenia Pamantului”. Ghenie e acolo, langa Brancusi. Si nu-l mai invidiati fiindca e bogat. Daca va consoleaza  chestia asta, aflati ca el ia doar 16% din pretul fiecarui tablou vandut.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-05-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!