AcasăPoliticaVaccinarea, noua marotă a lui Iohannis

Vaccinarea, noua marotă a lui Iohannis

Președintele s-a dus la Constanța să viziteze un centru de vaccinare. Nu știu ce i-ar fi putut stârnit interesul major. Containerul, căci într-un container a fost amenajat centrul respectiv, nu expunea nici picturi de Cranach, Breugel sau Caravaggio. Și nici sculpturi celebre sau măști africane vechi. Pentru astea ar fi meritat să bați 600 de kilometri dus-întors. Pentru ce s-a deranjat atât de tare Iohannis? Să privească scaunele, seringile, etichetele flacoanelor și plasturii? O fi fost ceva de admirat și aplaudat la ele?

Tabloul preferat al președintelui să fie coadă la vaccinare

Iohannis a rostit și o cuvântare scurtă. Ca și cum ar fi fost o victorie totală împotriva pandemiei, ne-a anunțat că joi se va ajunge la 100.000 de persoane vaccinate pe zi. Așa, și? Într-o țară în care 80 la sută din populație nici nu vrea să audă de vaccinare pe cine ar interesa declarația lui? Nici dacă ar tăia panglici la intrarea în container sau ar da cu apă sfințită pe pereți nu cred că ar atrage privirile spre el.

Și dacă lumea îi întoarce spatele?

Klaus Iohannis a arătat că virusul încă există în societate. O declarație mai penibilă nici că putea scoate. Atât poate emite Marele Felcer al țării? Și ne-a mai spus că stăm extraordinar bine la vaccinare. În comparație cu cine, căci Europa se confruntă cu un refuz cum nu și-a imaginat nimeni? Doar unul din trei cetățeni au intenția să-și inoculeze serul. Autoritățile susțin că am fi printre primele locuri, dar este vorba de locurile din coada clasamentului, nu de vârful acestuia. Nu mi se pare deloc limpede de ce Iohannis se avântă în acest turneu al vizitării centrelor de vaccinare, căci Constanța nu este singurul oraș în care și-a propus să ajungă. Ce speră să realizeze? În zona urbană, de bine de rău lumea se mai vaccinează. Însă în zona rurală, intențiile sunt aproape de zero. Ca să fiu sincer, nu-l văd pe Iohannis ajungând în vreo comună și ținând prelegeri despre binefacerile vaccinului. Ba riscă și ca lumea să-i întoarcă spatele dacă nimerește în vreun loc în care lumea nu-l înghite.

A făcut-o pe riscul lui

Vi se pare că președintele nu mai poate dormi noaptea de grija noastră? Eu cred că este preocupat doar de propria imagine pe care și-o construiește sub umbrela vaccinării. A dat chix cu masca, distanțarea și spălatul pe mâini, cu România modernă, cu România Educată și România Normală, iar acum încearcă să recupereze terenul. E pe cale să ia plasă cu Planul Național de Redresare și Reziliență, așa cum a pățit-o și cu Planul Național de Investiții, lansat alături de PNL. Trebuie să se miște cumva să-și dreagă tabloul de președinte, iar campania de vaccinare este cea mai bună metodă. Și cea mai ușoară, căci nu-i solicită prea mult intelectul. Nu știu, doar presupun că și-o fi luat niște angajamente de pionier sârguincios că va aduce România pe primul loc în rândul țărilor cu vaccinare de 100 la sută. A făcut-o însă pe riscul lui, căci nu ne-a întrebat înainte dacă suntem de acord să ne supunem unui experiment.

Îi lipsește din panoplie

Inițiativa de a vizita centre de vaccinare mi se pare ridicolă. Nu în asta constau atribuțiile lui de președinte. În materie de politică externă nu a emis nicio idee de valoare, doar a semnat ce i s-a băgat sub nas. Nici la capitolul construcție europeană nu se poate lăuda cu ceva, decât cu decorații sau titluri primite degeaba. Doar în politica internă s-a remarcat, și nu oricum. A creat un haos de nedescris, a încălcat Constituția ori de câte ori i-a venit bine la mână, s-a implicat în alegeri, a instigat populația și a luptat împotriva partidelor care nu-i conveneau. De ce îi dă atâta zor, acum, cu vaccinarea? Poate o vrea și titlul de Întâiul Vaccinator al României. Îi lipsește din panoplie.

author avatar
Valentin Boeru
1.986 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger