AcasăOldNiels Bohr sarbatorit de Google la 127 de la nastere

Niels Bohr sarbatorit de Google la 127 de la nastere

Niels Bohr

Niels Bohr, celebrul fizician danez este sarbatorit de Google la 127 ani de la nastere. Niels Henrik David Bohr a avut contributii esentiale in domeniul fizicii cuantice. Niels Bohr a fost directorul si profesor al institutului de Fizicia Teoretica din Copenhaga.

Niels Bohr

Născut la 7 octombrie 1885, în Copenhaga, Danemarca, Niels este primul fiu al lui Ellen Adler Bohr, care provenea dintr-o familie înstărită de evrei  şi al lui Christian Bohr, luteran devotat şi profesor de psihologie. Celebritatea in lumea stintifica a obtinut-o prin adaptarea teorii cuantice la studiul structurii anatomice. Niels Bohr a creat modelul anatomic „Niels Bohr”. În anul 1916, Bohr devine profesor al Universităţii din Copenhaga, iar în 1921 înfiinţează Institutul de Fizică Teoretică. Concepe, de asemenea, principiul complementarităţii, conform căruia lucrurile pot fi analizate individual, ca având proprietăţi aparent contradictorii.

Datorita contributilor sale in domeniul fizicii, Niels Bohr, a fost  premiat in 1922 cu premiul Nobel.  Fiul sau,  Aage Niels Bohr, a continuat munca de cercetare  a  lui Niels Bohr si in 1975 a primit la randul sau premiul Nobel.  Modelul atomic Niels Bohr este primul model de natură cuantică al atomului și a fost introdus în anul 1913 de către fizicianul danez Niels Bohr. Acest model preia modelul planetar al lui Ernest Rutherford și îi aplică teoria cuantelor. Niels Bohr a luat parte la Proiectul Manhattan, în laboratorul secret Los Alamos din New Mexico, unde, din motive de securitate, i se spunea Nicholas Baker. După cel de-al doilea război mondial, întors în ţara sa natală, este distins de către guvern cu Ordinul Elefantului.

Si totul s-a intamplat in Institutul fondat de Bohr. A inceput modest, in batranele cladiri ale Politehnicii din Copenhaga, dupa intoarcerea lui Bohr de la Manchester, unde fusese lector la Universitate. Erau impreuna Bohr, secretara sa Betty Schultz (care nu l-a parasit toata viata) si un tanar venit din Olanda, Hans Kramers. Pentru Bohr un lucru era clar: daca era ca fizica sa se dezvolte, aceasta nu se putea intampla decat intr-o stransa cooperare intre teorie si experienta. (Si nu vedem aici unul din aspectele complementaritatii pe care atat de mult s-a luptat sa o impuna?) Pasul urmator era aproape evident: cooperarea trebuie extinsa la cooperarea oamenilor. Urmariti documentarul despre Niels Bohr difuzat de Discovery Channel.[youtube]45KGS1Ro-sc[/youtube]

 

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
1.054 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger