AcasăOldLa Grande Journee Liszt, concerte la Metrou si la Ateneu

La Grande Journee Liszt, concerte la Metrou si la Ateneu

Pe 11 iunie, Institutul Francez ofera melomanilor bucuresteni o zi intreaga dedicata compozitorului maghiar Franz Liszt, de la nasterea caruia se implinesc anul acesta 200 de ani. Evenimentul La Grande Journee Liszt, in cinstea compozitorului maghiar al carui bicentenar este sarbatorit anul acesta, va avea loc pe 11 iunie, in Capitala, cuprinzand un recital in staţia de metrou Unirii si doua concerte la Ateneul Roman, informeaza organizatorii – Institutul Francez.

La Grande Journee Liszt va incepe cu un recital in staţia de metrou Unirii 1, la ora 11.00, susţinut de pianistul Nicolae N. Dumitru.

Programul acestei zile speciale continua la Ateneul Roman, incepand cu ora 17.00, cu pianista Brigitte Engerer, laureata premiului I al Conservatorului din Paris la varsta de 15 ani, invitata in 1980 de catre Herbert von Karajan in persoana sa cante cu Filarmonica din Berlin si apoi cu cele mai mari orchestre.

De la ora 20.00, va urca pe scena Ateneului pianistul Bertrand Chamayou, laureat al distincţiei Victoires de la musique classique, specialist in Liszt, care va interpreta integral lucrarea „Ani de pelerinaj”.

 

Nicolae Dumitru debuteaza pe scena Ateneului Roman in mai 1987. Din 1990, sub indrumarea maestrului Dan Mizrahy, devine intai stagiar al Colegiului „Gnessin” din Moscova, iar apoi, ca bursier al statului roman, absolvent al Academiei Ruse de Muzica „Gnessin” la clasa maestrului emerit Mihail Sayamov, in 1998. Sub conducerea acestuia parcurge si studiile postuniversitare in perioada 1998 – 2001. In calitate de solist, evolueaza in compania Filarmonicii Academice de Stat din Moscova, sub bagheta dirijorului Vladimir Ponkin, si a orchestrei Filarmonicii de Stat din Chisinau, dirijata de Valentin Doni. Este solist invitat al Filarmonicii „George Enescu” din Bucuresti si al Orchestrei Naţionale Radio (impreuna cu care realizeaza prima interpretare radio a Concertului in sol minor pentru pian si orchestra op. 33 de Antonin Dvorak), al filarmonicilor din Nijni-Novgorod, Omsk, Novosibirsk, Belgorod (Federaţia Rusa). Pe scena europeana susţine recitaluri la Stockholm, Viena, Baden bei Wien, Lisabona, Budapesta, Veneţia, Madrid, Barcelona si Roma.

Brigitte Engerer a inceput studiul muzicii la cinci ani si a intrat la Conservatorul din Paris, la clasa Lucettei Descaves. A obţinut in 1968, la varsta de 15 ani, premiul intai pentru pian al Conservatorului, fiind prima premiata in unanimitate. In 1969 este laureata a Concursului Internaţional „Marguerite Long-Jacques Thibaud”, dupa care a fost invitata sa se perfecţioneze la Conservatorul Ceaikovski din Moscova, la clasa lui Stanislas Neuhaus, unde va ramane noua ani. In 1980, cariera sa a luat o intorsatura decisiva, atunci cand Herbert von Karajan a invitat-o sa cante cu Filarmonica din Berlin.

Laureata a numeroase concursuri internaţionale (Thibaud in Franţa, Ceaikovski in Rusia, Regina Elisabeta in Belgia), este, de asemenea, Cavaler al Legiunii de Onoare, Ofiţer al Ordinului Naţional de Merit, Comandor al Artelor si Literelor si membru corespondent al academiei de Arte Frumoase din cadrul prestigiosului Institut de France. Cariera sa este imparţita astazi intre recitaluri si activitatea didactica de la Conservatorul din Paris.

Bertrand Chamayou incepe sa studieze pianul la opt ani, iar la varsta de 15 ani intra la Conservatorul din Paris, la clasa lui Jean-Francois Heisser, unde termina cu un premiu intai, apoi urmeaza ciclul de studii aprofundate al acestei instituţii de invaţamant, perfecţionandu-se in acelasi timp cu Maria Curcio la Londra. Laureat al numeroase concursuri internaţionale, realizeaza o cariera stralucita, cu recitaluri in diverse sali prestigioase (Salle Pleyel, Theatre Mogador, Salle Gaveau din Paris, Theatre du Capitole din Toulouse, Gasteig din Munchen, Conservatorul Ceaikovski din Moscova etc.) precum si in cadrul unor festivaluri din intreaga lume. Apare, de asemenea, in concert cu diverse orchestre franceze de mare renume, cum ar fi l’Orchestre philharmonique de Radio France sau l’Orchestre national du Capitole de Toulouse sub conducerea lui Lawrence Foster, respectiv Michel Plasson. In 2006, este laureatul Victoires de la musique classique la categoria „revelaţie – solistul instrumental al anului”, iar in 2011, in calitate de „solist instrumental al anului”. Specialist in Liszt, a inregistrat in 2006 cele 12 Studii de execuţie transcendenta ale compozitorului.

 

381 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger