AcasăOldCum te feresti de „teparii” auto

Cum te feresti de „teparii” auto

Ţepele cu masini second-hand au ajuns un fenomen si au la baza neatentia si increderea in oameni. Acestea sunt „ingredientele“, iar valoarea pagubei poate fi oricât de mare pentru ca aceia care si-au facut un mod de viata din a trai din ignoranta altora nu au niciun fel de limita.

– Una dintre cele mai la indemâna tepe pentru achizitia unei masini se face prin intermediul Western Union si schema este destul de simpla. „Vânzatorul” unei masini din strainatate solicita cumparatorului sa deschida un cont personal la firma de transferuri financiare, pentru a verifica daca cel interesat este solvabil. O copie, care contine datele personale este trimisa prin fax sau prin mail „vânzatorului”, care falsifica un document de identitate si ridica banii de la o sucursala din strainatate.

– O alta inselaciune se face cu masini mai scumpe, de exemplu, un Audi sau Volvo in jur de 7.000 de euro, din 2003-2004, care au foarte putini kilometri pe bord. „Povestea” este ca proprietarul a lucrat in Germania si a trebuit sa plece cu serviciul in Anglia sau Irlanda, unde evident nu va putea folosi masina. Sunt atasate fotografii tentante. „Proprietarul” ofera chiar transportul gratuit printr-o firma specializata in orasul cumparatorului, impreuna cu actele necesare incheierii tranzactiei. Dupa ce cumparatorul a acceptat conditiile, i se solicita sa depuna o anumita suma de bani in contul firmei de transport, demonstrându-si astfel seriozitatea. Astfel, odata ce banii ajung la „proprietar”, el isi va da acordul ca masina sa fie livrata. Evident, aceasta nu va ajunge niciodata la destinatie si cumparatorul va pierde suma respectiva, fara vreo posibilitate de recuperare, transferul fiind perfect valid.

– Exista si schema cu proprietarul care nu este in tara si care suporta el toate costurile, dar ca pentru a fi sigur ca vrei masina ii trimiti o suma modica, sa zicem 500 de euro. Nu o sa mai vezi niciodata banii inapoi.

*Cum te aperi de tepari?*

1. Nu trimite niciodata bani sub nicio forma pe ceva ce nu ai vazut cu ochii tai.
2. Trateaza cu firme specializate, care pot fi verificate in registrul comertului din tara respectiva, care au numere de contact valide si site-uri accesibile.
3. Nu te duce sa cunosti vânzatorul si sa vezi masina daca nu ai un precontract sau chiar un contract de vânzare-cumparare semnat si validat de catre vânzator.
4. Nu alege niciodata ofertele care suna incredibil de bine.

Andrei Ispas

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
153 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger