AcasăOldCine ar fi crezut, Otelul!

Cine ar fi crezut, Otelul!

Etapa a 32-a a lamurit in proportie de 90% situatia titlului in Liga 1. Otelul nu mai poate fi oprita din marsul spre câstigarea campionatului decât printr-o victorie a Timisoarei in runda viitoare, succes pe care banatenii vor trebui sa-l reediteze in ultimul joc al stagiunii, pe teren propriu cu Dinamo.

„Cineva vrea sa demonstreze ca o echipa de locurile 6 sau 7 poate sa ia titlul si pâna acum ii reuseste“. Afirmatia ii apartine lui Adrian Porumboiu si este acoperita de ultimele evenimente petrecute in Liga 1. Otelul este lider gratie ajutorului dat de arbitri, in timp ce urmaritoarele Poli Timisoara si FC Vaslui lasa impresia ca pedaleaza in gol. Cine si-a imaginat vreodata ca gruparea de la Dunare va reusi sa câstige titlul in Liga 1? Cu siguranta, nimeni! Aceasta echipa, pentru care cele mai mari performante in primul esalon au fost pâna acum câte un loc 4 in stagiunile 1987-88, 1996-97 si 1997-98, se afla la 90 sau 180 de minute de un mare triumf.

*In aceeasi „grupa“ cu Sampdoria si Deportivo*

Nu doar personajele neutre din fotbalul românesc considera Otelul campioana, ci si oficialii contracandidatelor, vezi declaratiile lui Adrian Porumboiu sau Marian Iancu. Galatenii pot intra deja in categoria echipelor europene care au câstigat in premiera titlul. Diferenta ar fi facuta, in unele cazuri, de valoarea lotului, de investitii sau chiar de anvergura: prin comparatie, trupa lui Dorinel Munteanu nu are nimic din toate acestea. De exemplu, Sampdoria are un singur titlu in Italia (1991), dar din lotul lor faceau parte jucatori precum Pagliuca, Vialli, Mancini, Lombardo, Vierchowood sau Toninho Cerezo. Si Wolfsburg are o performanta asemanatoare (2009), numai ca germanii au facut investitii de 70 de milioane de euro inaintea inceperii campionatului.

*Batalia pentru Liga 1 se da duminica, la Galati*

Partida care poate decide campioana României in editia 2010/ 2011 se va juca duminica seara, la Galati, intre primele doua clasate, Otelul si Poli Timisoara. Cele doua echipe sunt despartite de un singur punct, o victorie a gazdelor asigurându-le matematic câstigarea titlului. In ultima etapa, a 34-a, Otelul se deplaseaza pe terenul Astrei Ploiesti, iar banatenii intâlnesc acasa rivala Dinamo.

*Gabriel Paraschiv a lovit din nou*

Daca arbitrii români ar fi putin mai atenti, l-ar putea scoate golgeter al campionatului pe Gabriel Paraschiv. Mijlocasul galatean a lovit si etapa asta, la Chiajna, in victoria cu 2-1 a Otelului in fata Victoriei Branesti. Firesc, golul lui Paraschiv a fost marcat dintr-o flagranta pozitie de ofsaid, dar nesemnalizata.

*A doua „finala“ din cariera lui Marius Stan*

Multi ar fi tentati sa-l crediteze pe Dorinel Munteanu cu meritele accesiunii Otelului spre vârful ierarhiei fotbalului românesc, insa oameni cu greutate din Liga 1 sustin ca Marius Stan este, de fapt si de drept, creatorul „marii echipe“ galatene. Câstigarea campionatului poate reprezenta prima mare victorie din cariera presedintelui „dunarean“. Pâna la acest duel pentru titlu cu Poli, Stan a mai tintit spre glorie doar in 2008, când a ratat cursa pentru Primaria Galatiului.

*Ultima speranta, la TAS!*

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne va decide, vineri, daca partida Pandurii Tg.Jiu – Otelul Galati ramâne 0-3 la masa verde, asa cum au stabilit comisiile federale, sau se va rejuca. In aceasta din urma situatie, galatenii ar pierde nu doar trei puncte, ci si fotoliul de lider, pe care s-ar cocota Poli Timisoara.

*Campioane europene „de locurile 6-7“*

In istoria recenta a fotbalului de pe „Batrânul continent“ exista grupari de pluton care au reusit sa dea marea lovitura, câstigând pentru prima si ultima oara titlul de campioana. Incepând cu Sampdoria (Seria A – 1991) si terminând cu Bursaspor (SuperLig – 2010) avem de-a face cu 18 formatii care au realizat performanta la care viseaza si Otelul Galati:

Italia: Sampdoria (1991)
Rusia: Alania Vladikavkaz (1995)
Franta: AJ Auxerre (1996)
Franta: RC Lens (1998)
Danemarca: Herfolge (2000)
Ungaria: Dunaferr (2000)
Spania: Deportivo La Coruna (2000)
Portugalia: Boavista Porto (2001)
Suedia: IF Hammarby (2001)
Ungaria: Zalaegerszeg (2002)
Austria: Grazer AK (2004)
Bulgaria: Lokomotiv Plovdiv (2004)
Cehia: Banik Ostrava (2004)
Norvegia: Stabaek (2008)
Suedia: Kalmar FF (2008)
Germania: VfL Wolfsburg (2009)
România: Unirea Urziceni (2009)
Turcia: Bursaspor (2010)

*Campioane cu un singur titlu in România*

United Ploiesti (1912)
Româno-Americana Bucuresti (1915)
Coltea Brasov (1928)
Juventus Bucuresti (1930)
CSM Resita (1931)
Unirea Tricolor Bucuresti (1941)
CA Oradea (1949)
Prahova Ploiesti (1956)
Unirea Urziceni (2009)

Laurentiu Teodorescu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
63 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger