AcasăOldPreturile produselor din carne, majorate cu 12%

Preturile produselor din carne, majorate cu 12%

Preturile produselor alimentare procesate vor creste in urmatoarele 2-3 luni cu pâna la 10-12%. Anuntul a fost facut, ieri, de presedintele Romalimenta, Sorin Minea, care recunoaste ca majorarile nu pot fi stopate.

Decizia BNR de a majora prognoza cu privire la rata inflatiei a fost urmata, asa cum era de asteptat, de un nou val de scumpiri. Prima care a reactionat a fost piata alimentelor si asta in conditiile in care preturile la produsele de baza au crescut deja ingrijorator. “Produsele din carne se vor scumpi cu 8 la suta si produsele procesate cu cel mult 12 la suta. Dar ar trebui ca uleiul, zaharul, pâinea si lactatele sa stagneze, iar pretul la legume si fructe chiar sa  scada, pentru ca vine perioada calda”, a declarat Minea, precizând totodata ca nu se poate face nimic pentru stoparea acestor majorari. “Atât timp cât bursa preturilor nu este in România, România se va alinia mai mult sau mai putin acelor preturi. Daca România ar avea o productie formidabila, un excedent, s-ar putea sa scada preturile pe piata româneasca”, a explicat presedintele Romalimenta. Pesimist in ceea ce priveste scaderea preturilor s-a aratat si secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu. In opinia acestuia, productia slaba din tara si TVA-ul fac imposibila o reducere a preturilor la alimente. “Dupa parerea mea, ne mai trebuie 4-5 ani pâna sa ajungem sa echilibram ceea ce inseamna productia eficienta in România cu ceea ce se intâmpla in Uniunea Europeana”, a precizat Radulescu.

ADELINA IONICEL

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
40 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger