AcasăOldNe angajam cu greu, vom fi concediati usor

Ne angajam cu greu, vom fi concediati usor

Dupa luni de zile de dispute, care au culminat cu eliminarea ministrului Ioan Botis de la negocieri sau cu iesiri in strada, Codul Muncii a fost modificat asa cum au dorit Guvernul si patronii. Si daca acestia din urma sustin ca noua lege va duce la angajari masive si la crearea de noi locuri de munca, sindicatele spun ca efectele vor fi exact invers si ca noile prevederi vor favoriza concedierile.

Legea a fost promulgata de presedintele Basescu si publicata in Monitorul Oficial si va fi pusa in aplicare incepând de saptamâna viitoare. Vezi mai jos principalele modificari aduse la Codul Muncii.
– Perioada de preaviz a fost majorata la 20 de zile calendaristice (de la 15 zile lucratoare), pentru salariatii cu functii de executie, si la 45 de zile calendaristice (de la 30 de zile lucratoare), pentru functii de conducere.
– La incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice, pentru functiile de executie, fata de 30 in prezent, si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere, fata de 90 in prezent.
– Contractele individuale de munca pe perioada determinata vor putea fi incheiate pâna la 36 de luni, perioada fiind majorata cu un an fata de actuala lege.
– Prin noua lege, sporul acordat pentru munca prestata in timpul noptii se majoreaza de la 15% la 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.
– Primirea la munca a pâna la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca se va sanctiona cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.
– In cazul concedierilor colective, salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat, in termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, fara examen, concurs sau perioada de proba.
– Codul Muncii introduce perioada de stagiu pentru absolventii institutiilor de invatamânt superior.  
– Perioada in care se pot face angajari succesive de proba a mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni, iar pe durata sau la sfârsitul perioadei de proba contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

*Dumitru Costin: Angajatorul dobândeste puteri discriminatorii*

Presedintele BNS, Dumitru Costin, este de parere ca noul Cod al Muncii vulnerabilizeaza relatia de munca, distrugând practic orice echilibru intre angajat si angajator. „Angajatorul dobândeste puteri discriminatorii , spre exemplu va putea sa introduca clauze de performanta care nu vor putea fi atinse niciodata. Si asta in timp ce angajatului nu-i ramân decât doua optiuni: sa accepte sau sa plece. Totodata, Codul Muncii da «dezlegare» la angajarea pe perioada determinata. Aceasta este iarasi o masura in defavoarea angajatului care nu va mai fi acceptat de banci ca un client solvabil, dar isi va pierde si siguranta zilei de mâine“, a precizat Dumitru Costin”.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
44 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger