AcasăOldCoalitia isi da duhul si la Camera

Coalitia isi da duhul si la Camera

Aparent netulburata de motiunile Opozitiei si de acuzatiile aduse de diverse categorii sociale si profesionale, actuala Putere sta in realitate intr-un echilibru foarte precar.

Ca asa stau lucrurile o demonstreaza si faptul ca nicio lege organica nu a trecut prin Parlament de la inceputul anului. Iar situatia nu se intâlneste doar la Senat, unde majoritatea a existat doar pe hârtie inca de la inceputul actualei Coalitii guvernamentale, ci si in Camera Deputatilor, unde se presupune ca Puterea sta de-a dreptul confortabil. Atât de confortabil, incât majoritatea nu este in stare sa strânga cele 167 de voturi necesare adoptarii unei legi organice, in forma noua sau modificata. Rezultatul: legile organice ajunse in faza votului final sunt amânate de la o saptamâna la alta, lista lor fiind aproape de fiecare data imbogatita cu altele noi.

*Deputatii Puterii chiulesc pe rupte*

Pentru a intelege toata lumea despre ce este vorba, trebuie precizat ca legile organice nu pot fi adoptate (sau respinse) cu majoritatea voturilor parlamentarilor prezenti la sedinta (asa cum se intâmpla in cazul legilor ordinare), ci doar cu intrunirea voturilor a jumatate plus 1 din numarul total de deputati sau senatori. Regula bine stiuta de toti alesii, dar ignorata la sedintele de vot final.
Ciudat este ca nici Opozitia nu da in brânci sa reclame situatia. Probabil pentru ca nici alesii PSD si PNL nu sunt dispusi sa dea navala la lucrarile plenului, macar ca asa ar putea bate obrazul colegilor de la Putere. Indiferent de cauze si motive, cert este ca proiectele noi sau de modificare a legilor din aceasta categorie baltesc de luni bune pe ordinea de zi a plenului, „mostenite” de la o saptamâna la alta.
La ora actuala, Camera are pe ordinea de zi nu mai putin de 22 de proiecte de modificare/completare a tot atâtea legi organice (printre care si ordonante de urgenta date de Guvern). Situatia contrazice flagrant optimismul manifestat de reprezentantii Puterii, care clameaza la unison „soliditatea” actualei Coalitii. In realitate, majoritatea parlamentara functioneaza doar atunci când o motiune de cenzura risca sa le tulbure functiile cu greu impartite. Odata trecut hopul, fiecare se intoarce la jobul sau de mare sef. De legislatie si Parlament ii doare, evident, in cot.

SIMONA BĂDULESCU

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
30 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger