AcasăOldA doua revolta in Egipt

A doua revolta in Egipt

Egiptenii nu sunt multumiti cu ce au obtinut in urma revoltelor care au dus la demisia presedintelui Hosni Mubarak. Piata Tahrir a devenit un fel de Piata Universitatii din Bucuresti, pe vremea când manifestantii erau numiti „golani”.

Militarii aflati la conducerea Egiptului ii numesc pe manifestantii din Piata Tahrir mai „diplomatic”: „cuib de contrarevolutionari”! Cu alte cuvinte, revolutia a reusit, cei ce nu accepta acest „adevar” sunt „contra” sau „in afara legii”! Dovada ca revolutia, asa cum au gândit-o oamenii care au iesit in strada in februarie, nu a reusit este faptul ca Piata Tahrir a fost din nou ocupata de duminica. Revolutionarii au reinstalat corturile si au baricadat intrarile, dupa ce fortele de ordine curatasera piata vineri noaptea, omorând doi protestatari, ranind alti 11 si operând 42 de arestari. Protestatarii s-au instalat din nou in piata, cerând ca oficialii corupti ai regimului Mubarak sa fie trimisi in judecata si sa fie trecuta puterea in mâinile civililor.

*Trei fronturi in Yemen*

In Yemen, zeci de mii de oameni cer ca presedintele Ali Abdullah Saleh sa renunte la puterea pe care o detine de 32 de ani si care a facut din Yemen cea mai saraca tara a Orientului Mijlociu. Astfel, dintr-o populatie de 23 de milioane de locuitori, un procent de peste 40 la suta traieste cu mai putin de doi dolari pe zi. Ţarile din Golful Persic il preseaza pe Saleh sa demisioneze, in timp ce acesta atrage atentia ca este un atac la unitatea tarii, deoarece se remarca trei „fronturi” periculoase: siitii din nord, separatistii din sud si insurgentii Al Qaida! Saleh cere sa fie lasat sa organizeze alegeri parlamentare si prezidentiale anul viitor, iar pâna atunci incercând sa evite un razboi civil.

Adina Mutar

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
50 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger