AcasăOldCum sa-ti recuperezi taxa de prima inmatriculare

Cum sa-ti recuperezi taxa de prima inmatriculare

Cea mai controversata dintre taxele platite de români este taxa de prima inmatriculare deoarece contravine dreptului comunitar de libera circulatie a marfurilor si este discriminatorie. Statul are puterea sa o ceara, dar si tu ai dreptul sa o contesti si sa incerci sa-ti cauti dreptatea in instanta.

Curtea de Justitie a Comunitatii Europene arata, intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante românesti, ca taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene, intrucât produce un dezavantaj la vânzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul României. Dar nu toti românii au stat si „au inghitit“ taxele si impozitele inventate de autoritati. Peste 12.000 de proprietari de masini au contestat anul trecut in instanta taxa auto, iar o treime dintre acestia au avut câstig de cauza, potrivit ministrului Mediului, Laszlo Borbely. Pâna in prezent, Ministerul Mediului a platit 230.000 de euro unui numar de 135 contestatari care au avut câstig de cauza.

*Cum iti recuperezi banii in instanta*

In primul rând trebuie depusa o petitie la Directia de Finante Publice de care apartii, in care sa fie precizat ca taxa este in contradictie cu dreptul comunitar si discriminatorie, drept pentru care soliciti restituirea ei, plus dobânda actualizata pâna la data restituirii. La petitie se anexeaza si chitanta care atesta plata taxei de prima inmatriculare. Fiscul este obligat sa raspunda la petitie in termen de 30 de zile si mai mult ca sigur raspunsul va fi negativ.

Dupa ce primesti raspunsul negativ de la Fisc, vei putea face o cerere de chemare in judecata a Fiscului, pe care o depui la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului de care apartii cu domiciliul. In cererea de chemare in judecata se solicita restituirea taxei de prima inmatriculare si suportarea de catre stat a cheltuielilor de judecata.

In cazul in care Tribunalul admite cererea, va incepe procesul in urma caruia poti avea câstig de cauza. Fiscul va putea face recurs, iar daca
Curtea de apel va respinge recursul, practic hotarârea va deveni executorie urmând sa-ti fie restituiti banii.

Andrei Ispas

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
75 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger