AcasăOldSfaturi de sanatate pentru barbatii de peste 30 de ani

Sfaturi de sanatate pentru barbatii de peste 30 de ani

In perioada dintre 20 si 30 de ani, viata barbatilor se schimba de regula semnificativ, aparând in cele mai multe cazuri un job, o partenera stabila, poate chiar si un copil sau mai multi.

*Ai grija de oase*

Dupa 30 de ani, masa osoasa a barbatilor intra intr-o perioada de declin si, desi pierderile in acest timp sunt minore, daca ai in familie cazuri de osteoporoza, daca fumezi, sau esti un tip sedentar, ar fi bine sa iti faci o examinare a oaselor (absorbtiometria duala cu raze X), pentru a-ti fi masurata densitatea lor.

*Fii atent la prostata*

Fii atent la simptomele timpurii ale acestei afectiuni: urinari frecvente (in special când nevoile apar noaptea), urinari sau ejaculari dureroase (uneori insotite de sânge), dificultati in a avea sau a mentine o erectie si dificultati in a da drumul jetului de urina sau in a-l opri. Daca observi unul din aceste simptome, mergi la medic.

*Micsoreaza portiile*

Dupa 30 de ani, corpul incepe sa arda mai putine calorii pentru indeplinirea tuturor functiilor, astfel ca riscul de a acumula kilograme in plus este mai mare chiar si daca esti activ. De aceea, ar fi indicat sa mai reduci si din portii, mai ales ca, cel mai probabil, sunt mai mari decât are organismul nevoie.

*Ai grija de inima ta*

In jurul vârstei de 30 de ani apar câteva schimbari in ceea ce priveste sistemul cardiovascular: fiind un muschi, inima incepe sa dea semne de imbatrânire, ca orice alt muschi, corpul incepe sa-si piarda din abilitatea de a extrage oxigen din sânge, iar colesterolul poate incepe sa se depuna pe peretii arterelor, determinând astfel cresterea tensiunii arteriale.

*Verifica starea testiculelor*

Fii atent la semnele cancerului testicular: o senzatie de greutate in scrot, o durere surda in abdomen, durere la nivelul unui testicul sau la nivelul scrotului, marire a pieptului sau sensibilitate a acestuia, o stare generala de oboseala. De asemenea, un alt simptom este un nodul sau o denivelare la nivelul testiculelor, ambele putând fi depistate printr-o autoexaminare.

*Fii atent la starile emotionale*

Depresia la barbatii de peste 30 de ani este destul de frecventa si nici nu se manifesta mereu doar prin simptomele clasice, cum ar fi lipsa motivatiei, tristete si lipsa de energie, ci se poate manifesta si printr-un comportament mai riscant, prin furie, agresivitate sau abuz de alcool. De asemenea, poate fi definita drept „criza barbatului de vârsta mijlocie”.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
64 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger