AcasăOldAflati cum puteti deveni rezident in România

Aflati cum puteti deveni rezident in România

Daca ai o problema de orice natura, poti apela la ajutorul specialistilor din diverse domenii cu care ziarul nostru colaboreaza. Scrie-ne pe adresa de e-mail redactia@national.ro sau suna-ne la telefon 021.3180788 si spune ce probleme ai. Vei primi raspunsul aici. Azi, consultantii pe probleme diplomatico-consulare raspund la intrebarile cititorilor “National”.

Intrebare:
Am fost rugat de catre un prieten grec, care are trei magazine de incaltaminte in Bucuresti, sa il sfatuiesc cum poate deveni rezident in România. Stiu ca Grecia este, ca si România, tara membra a Uniunii Europene, dar nu cunosc procedurile prin care un cetatean al acestei tari poate obtine aceasta rezidenta sau daca este considerat automat rezident in orice stat al Uniunii.
Cu toate ca nu inteleg de ce si-ar dori sa obtina aceasta rezidenta, as aprecia daca m-ati putea sfatui carei institutii sa ma adresez si care ar fi pasii pe care ar trebui sa-i urmeze prietenul meu. (Badea Nicolae – Bucuresti).

Raspuns:
Institutia care are atributii in acest domeniu este Oficiul Român pentru Imigrari (ORI), motiv pentru care solicitarea prietenului dumneavoastra trebuie adresata sectiei din Bucuresti a Oficiului Român pentru Imigrari, Strada Nicolae Iorga Nr. 29, sector 1, tel. 0212128007. Orice cetatean al unei tari membre a Uniunii Europene poate solicita primirea rezidentei in România, iar in cazul de fata cetateanul grec are doua variante.
Daca este administrator al firmei care gestioneaza cele trei magazine si aceasta firma este persoana juridica româna, va trebui sa intocmeasca un dosar care va cuprinde: Cerere tip (de la ORI), Cartea de Identitate sau Pasaportul (copie si original), Certificat Constatator eliberat de catre O.N.R.C, Taxe (sunt 6 tipuri de taxe in valoare de 69,2 RON).
Daca prietenul dvs. este doar angajat al firmei, va trebui sa prezinte un dosar similar, cu diferenta ca in locul Certificatului Constatator va trebui sa detina un contract de munca (original si copie) sau o adeverinta eliberata de angajator (original), vizata de Inspectoratul Teritorial de Munca.Astfel, se poate obtine rezidenta temporara in România, urmând ca dupa o sedere continua, mai mare de cinci ani, sa se obtina si rezidenta permanenta.
O motivatie pentru obtinerea acestei rezidente ar fi taxa pe profit, care in România este mult mai mica decât in Grecia!

Rubrica sustinuta de dr. Silviu Ionescu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
639 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger