Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Old » Super gadget-urile folosite de spionii CIA

Super gadget-urile folosite de spionii CIA

Autor:

Britanicul James Bond nu este singurul spion care foloseste “gadget-uri minune” in timpul misiunilor sale. Dotarea tehnica a colegilor sai de pe celalalt mal al Atlanticului nu e cu nimic mai prejos, dupa cum o demonstreaza o recenta expozitie pe aceasta tema organizata chiar de Agentia Centrala de Investigatii a SUA. Va prezentam in continuare câteva dintre gadget-urile folosite de agentii CIA inca de la infiintarea acestei institutii.

 

Harti impermeabile

In eventualitatea ca ar fi trebuit sa umble prin apa (sau ca ar fi fost parasutati unde nu trebuie) agentii CIA trimisi pe teren primeau harti impermeabile, din matase imprimata cu culori rezistente la apa.

Tehnologie 3-D, in anii ’40

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial (când CIA se numea OSS – Office of Strategic Services), americanii si britanicii foloseau un stereoscop special pentru a vedea imagini in 3-D ale teritoriului inamic.

Submarinul CIA.

Primul minisubmarin din dotarea Agentiei dateaza din 1950. Era de fapt un semi-submersibil, cu raza de actiune mica. Desi trebuia transportat de o nava-mama, dimensiunile sale reduse ii ajutau pe spioni sa se infiltreze pe teritoriul inamic.

Pestele-robot

Printre “minunile” realizate de Biroul pentru Tehnologii si Programe Avansate al CIA se numara si un “vehicul subacvatic anonim”. Adica un peste-robot dotat cu sisteme de comunicare si propulsie, folosit pentru a testa tehnologii “ultimul racnet” sub apa.

Insectothopter

Prin anii ’70, acelasi birou specializat in tehnologii a realizat “insectothopter”. Aceasta libelula robotizata este unul dintre unul din primele aparate de zbor fara pilot din lume, care colecta informatii folosind platforme de aterizare de mici dimensiuni.

Microfoanele din pereti

Burghiele “Belly Buster” au fost intens folosite in anii ’50 si ’60 pentru a face gauri in pereti, unde agentii CIA introduceau microfoane de mici dimensiuni.

Violarea corespondentei

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial au aparut astfel de instrumente speciale pentru citirea scrisorilor fara ruperea sigiliului de pe plic. Cel din imagine era introdus printr-un mic spatiu lateral, prindea scrisoarea pe care o rula, pentru a fi scoasa cu usurinta prin acel spatiu.

Mesajele din moneda

Pentru a nu fi gasite de contraspionajul inamic, mesajele si microfilmele erau ascunse in orice. Chiar si in monezi de 1 dolar, “made by CIA”
Manualul micului terorist
Printre documentele expuse de CIA, se afla si un manual de instructie editat de gruparea terorista Al-Qaida. Acesta a fost gasit la periferia orasului afgan Kandahar.

Primul satelit de spionaj

Corona, primul satelit de spionaj american a fost pus in functiune in anii ’60. A fost folosit de CIA pentru a face poze teritoriilor inamice.

Succesul camerei foto de spionaj

Minox a fost cea mai folosita camera foto de spionaj. Aceasta putea fi ascunsa cu usurinta si facea poze de calitate buna.

Porumbeii-spion

Daca in Evul Mediu, mesajele erau trimise cu ajutorul porumbeilor, CIA a preferat sa-i echipeze cu camere foto de mici dimensiuni inainte de a-i trimite deasupra teritoriului inamic.

Directorul CIA

Iata si legitimatia celui mai longeviv directoral CIA, Allen Dulles.
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 21-07-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!