Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Old » Asa va arata soldatul viitorului

Asa va arata soldatul viitorului

Autor:

In cel mult cinci ani, performantele soldatilor aflati pe cimpurile de lupta vor putea rivaliza cu cele ale lui Iron Man, supereroul din benzile desenate, ne asigura specialistii companiei Raytheon, unul dintre cei mai importanti contractori ai fortelor armate americane.

 

La inceputul acestei saptamini, la sediul din Salt Lake City, Utah al companiei Raytheon a fost prezentat presei XOS2, noul model de exoschelet creat pentru armata. Pentru ca are si “muschi” hidraulici, XOS2 va permite oricarui soldat sa ridice fara niciun efort 70 de kg sau sa sparga o usa de lemn de zece centimetri grosime. Ceea ce inseamna ca, in caz de lupta corp la corp, un soldat echipat cu un astfel de exoschelet va putea anihila orice inamic cu un singur pumn. Exista si o “versiune pentru spatele frontului”, creata pentru soldatii din trupele auxiliare, care asigura intretinerea tancurilor si a avioanelor de lupta sau construiesc cazemate si poduri fiind pusi in situatia de a ridica greutati foarte mari intr-un timp scurt.

“Programul Iron Man” al companiei Raytheon a inceput acum zece ani. XOS2 este un exoschelet de a doua generatie, care consuma cu 50% mai putina energie decit precedentul. Specialistii companiei nu vor insa sa se opreasca aici, dorind sa creasca eficienta sistemelor hidraulice astfel incit sa asigure o scadere a consumului de energie pina la 20% din cel al variantei originale. Cum inginerii de la Raytheon nu au incredere in bateriile cu litiu, au preferat sa echipeze XOS2 cu un motor cu ardere interna care antreneaza un generator electric. Prin cresterea eficientei “muschilor” hidraulici ai exoscheletului, Raytheon intentioneaza sa mareasca si autonomia acestui sistem, fapt care va mari raza de actiune a soldatilor astfel echipati. Iar pe distante scurte, XOS2 poate fi alimentat si prin cablu.

Programe pentru construirea unor echipamente similare deruleaza in prezent compania japoneza Cyberdyne (numele acesteia fiind inspirat de filmele din seria “Terminator”), de Honda Motor Company si de Massachusetts Institute of Technology. Ceea ce inseamna ca, in viitorul nu foarte indepartat, Iron Man va deveni o realitate. Si, cine stie, poate chiar va si zbura.

Mircea Bujoreanu
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 21-07-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!