Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Old » Contrabanda cu organe umane din România!

Contrabanda cu organe umane din România!

Autor:

Mai multe figuri de prim-rang ale lumii medicale din Africa de Sud au fost oficial puse sub acuzare pentru trafic de organe omenesti. Mai exact, de rinichi prelevati de la români pe care foamea si datoriile i-au silit sa-si vinda corpul, pe bucati.

 

Spitalul St. Augustine din orasul sud-african Durban era destinatia favorita a israelienilor cu bani, care stiu ca la aceasta institutie medicala gasesc intotdeauna un rinichi, fara sa trebuiasca sa suporte calvarul listelor de asteptare si al dializei. Aici functiona principiul “dai un ban, dar stai in fata”: un rinichi costa intre 700.000 si 850.000 de ranzi (74.000 pina la 90.000 de euro). Initial, rinichii proveneau din Orientul Mijlociu (inclusiv din Israel), dar de sapte ani incoace traficantii de organe si-au indreptat atentia catre Brazilia si, ulterior, catre România, dupa cum reiese din raportul criminalistilor sud-africani. Contactat telefonic de reporterii “National” comisarul-sef Spiru Barbuceanu, seful Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Directiei pentru Combatere a Criminalitatii Organizate, a confirmat voalat ca in prezent exista in lucru dosare ce au legatura cu filiera sud-africana. “In momentul de fata nu pot sa fac nicio declaratie care priveste anchetele in curs de desfasurare”, a declarat comisarul-sef.

*Ancheta a durat sapte ani*

Traficantii de rinichi – cei mai multi dintre ei israelieni – primeau 15.000 de euro pentru fiecare organ, iar donatorii români, cel mult 4500 de euro. Adica de 20 de ori mai putin decit plateste beneficiarul. Politia sud-africana urmareste afacerile cu rinichi de la spitalui St. Augustine din Durban de prin 2003, dar ancheta (si, implicit, dosarele penale) a fost definitivata de abia la inceputul acestei luni. Pina acum, au fost pusi sub acuzare doi universitari sud-africani, profesorii John Robbs si Ariff Haffejee, chirurgii Jeffrey Kalimeyer, Neil Christopher si Mahadev Nadoo, asistentele medicale Lindy Dickson si Melanie Azor, precum si traducatorul israelian Samuel Ziegler. Dupa inceperea arestarilor, “brokerul de organe” israelian Ilan Perry a preferat sa se transforme in martor al acuzarii. Din datele preliminarii ale anchetei rezulta ca operatiunea era condusa de Jeffrey Kalimeyer, care primea banii pentru “serviciile prestate” in conturile pe care le avea in mai multe banci din Canada.

In vara anului trecut, medicii Harry Mironescu si Yair Miron de la clinica bucuresteana Sabyc, precum si Cecilia Borzea, care se ocupa de relatiile cu publicul, au fost pusi sub acuzare pentru trafic de celule umane. Adica de ovule, recoltate in special de la femei de etnie rroma, care primeau intre 800 si 1200 de Ron. “Beneficiarele” erau femei din Israel si Germania, care plateau intre 10.000 si 15.000 de euro pentru un tratament de fertilizare in vitro.

Mircea Bujoreanu
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 21-07-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!