Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Old » Casele se ieftinesc si mai mult in 2011

Casele se ieftinesc si mai mult in 2011

Autor:

Actuala criza economica internationala a fost declansata de bula imobiliara din Statele Unite. Aici bancile au incheiat sute de mii de contracte de creditare imobiliara cu persoane care nu puteau sa-si plateasca ratele. Si asa a inceput criza. Iar in momentul de fata casele americanilor se vind si cu un dolar numai sa poata cineva sa plateasca rata la banca. Va imita piata imobiliara din România modelul american?

 

*Bancile au crescut artificial preturile*

In 2008, inainte de izbucnirea crizei si in România, preturile de pe piata imobiliara ajunsesera la niveluri halucinante. De exemplu, daca in anul 2002 un apartament de doua camere in zona Salii Palatului din Bucuresti se vindea cu aproximativ 22.000 de dolari, in 2008 a ajuns si la 150.000 de euro. „Bancile au fortat nota. Pentru a-si mari profiturile au urcat artificial preturile pe piata. Dadeau credite tot mai scumpe dezvoltatorilor imobiliari si de aici pina la bula imobiliara nu a mai fost decit un pas. Adevarata problema care trage piata in jos este faptul ca nu mai exista cerere. Si de aici si preturile care scad abrupt. Si inca ceva: alt motiv pentru care a scazut piata este ca acum nu prea mai sint nici amatori de chilipiruri”, ne-au declarat surse din piata.

*Limita de jos nu a fost atinsa*

In ultimii doi ani, preturile pe piata imobiliara au scazut cu 50% in conditiile in care si cererea a scazut si ea la jumatate. Astfel, daca in 2008, pretul unui metru patrat construit in centrul Bucurestiului era de 3.500 – 4.000 de euro, acum acelasi metru patrat ajunge si la 1.500 de euro. „Stiti reclama aceia la compania aeriana in care se spune ca limita noastra e cerul? Asa si aici, limita noastra e pamintul. Lasind gluma la o parte, preturile se vor duce pina unde le va duce cererea. Personal, cred ca peste un an vor mai fi scaderi de preturi dar doar cu o cifra. Ce se va intimpla in realitate nu stie nimeni. Sint foarte multe necunoscute pentru ca piata imobiliara e dependenta de criza, de aceea e important cum evolueaza cadrul economic general”, ne-a declarat expertul imobiliar Radu Zilisteanu.

*400 de euro mp in 2011?*

Un raport bancar arata ca deja bancile iau ca valoare a activelor 400 de euro pe metru patrat in centrul Capitalei. Ce inseamna acest lucru? Ca sint sanse ca in 2011 piata imobiliara sa mai scada cu inca 50%, ajungind la valoarea de la mijlocul anilor ’90. Or, se pare ca multi speculatori imobiliari asteapta tocmai revenirea la aceste preturi, iar din acest motiv, acum, nu mai misca nimic pe piata.

Bogdan Panturu
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 15-07-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!