Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Old » Ne-am indatorat si copiii la FMI!

Ne-am indatorat si copiii la FMI!

Autor:

In 2011 ne paste un nou acord cu Fondul Monetar International. Cel putin asa a declarat in Parlament, Traian Basescu. Iar principalul motiv invocat de presedinte pentru noul acord este ca, in afara de Fond, “nimeni in momentul de fata nu imprumuta România pe termen lung, din cauza deficitelor structurale”, a afirmat seful statului.

 

De fapt, problemele României sint atit de mari incit nimeni nu ne mai da imprumuturi nici macar cu scadenta la trei ani. Cit de bun sau cit de rau ar fi pentru România un nou imprumut de la Fondul Monetar?

Dan Sucu (om de afaceri)
“In general nu sint adeptul ca cineva sa cheltuie niste bani pe care nu-i are. Or asta a facut si face guvernul. Pentru ca aceste imprumuturi de la FMI ne indatoreaza pe generatii intregi. Ne indatoram copiii. Iar, asta nu e posibil. Ce se intimpla acum nu este tipul de guvernare pe care eu am votat-o. Si acest gen de politica nu ma reprezinta ca cetatean”.

Cristian Ţintareanu (om de afaceri)
“Problema nu e daca luam sau nu un nou imprumut. Problema e ce s-a facut cu banii luati pina acum. Ce stiu e ca toate partidele au gasit o tara fara datorii si acum avem 30 de miliarde de euro datorie. De ce mi-e frica de imprumuturi in general? Pentru ca intotdeauna ai o problema: trebuie sa dai banii inapoi”.

Sorin Minea (presedinte Romalimenta)
“Ce nu stiu eu e, de ce se ia acest imprumut? Pentru ce? Nu stiu. Ce s-a intimplat cu vechiul imprumut? A calculat cineva care au fost cheltuielile cu vechiul imprumut de la FMI? Care sint costurile, dobinzile? Presedintele a anuntat acest imprumut pentru ca are obligatia morala sa anunte lucruri de genul acesta. In schimb, guvernul ar trebui sa vina sa spuna ce face cu banii. Sa spuna clar: banii astia ii folosim in investitii acolo si acolo, se face asta si asta. Este cineva care urmareste acesti bani de la FMI? Pentru ca banii trebuie urmariti ca sa stim ce facem cu ei: ii investim cu cap sau ii praduim”.

Niels Schnecker (consultant business)
“Nu pot sa spun daca acest imprumut este bun sau rau. Daca viitorul imprumut de la FMI nu se duce in consum, ci in dezvoltare este bun. In schimb, daca se duce din nou in plata pensiilor si salariilor este prost pentru ca va fi si mai rau decit acum. Cert este ca un nou imprumut de la FMI este necesar si aici sint de acord cu presedintele Basescu. Pentru ca daca nu il luam ne vom taia si ultima crenguta de sub picioare. Mai stiu un lucru: daca luam banii si ii bagam in investitii, imprumutul va fi pe termen lung si asta e bine. Daca il luam iarasi pentru pensii si salarii ne vom infunda si mai tare in criza”.

Gilda Lazar (director corporate affairs la JTI România)
“Acest eventual nou acord are si aspecte pozitive si aspecte negative. Se stie ca pina acum, acordurile cu FMI au tinut loc de program de guvernare. Adica au indus o disciplina prin trasarea unor obiective clare, conditionalitati si tinte guvernantilor, ceea ce este un lucru bun. Partea negativa este insa indatorarea propriu-zisa. Pentru ca poti sa te indatorezi doar pina la limita pe care stii ca poti sa o returnezi. Nu mai mult. Problema e ca executivul nu reuseste sa-si faca o strategie si are nevoie de un bici extern. Asa cum România a mai avut nevoie inainte ca sa intre in UE. Ne-au fost impuse termene, conditii, fara de care nu puteam adera la Uniune. Tot un bici extern a fost si acela. Problema e ca inca nu s-au convenit conditiile din actualul acord, asa ca nu stiu ce succes va avea un nou imprumut”.

Bogdan Panturu
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 21-07-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!