Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Old » Uite ce scumpa e mincarea in România!

Uite ce scumpa e mincarea in România!

Autor:

Statisticile oficiale ar trebui sa ne faca fericiti. Acestea sustin ca România are printre cele mai mici preturi la alimente din Uniunea Europeana. Sigur, nimeni nu pune problema ca in România salariul mediu e pe undeva la 1.600 RON pe cind in Europa, acelasi salariu mediu este de peste 1.500 de euro. Ultimele statistici europene arata ca in România preturile alimentelor si bauturilor nealcoolice sint cu 34% mai mici decit media europeana. Problema e ca cifrele oficiale sint una si realitatea din teren e alta.

 

*Doar mobilul e mai scump*

Cei care au vizitat tarile UE nu au putut sa nu remarce ca, cel putin la alimente, preturile sint, in majoritatea cazurilor, mai mici decit in România. Mai ales in tari precum Spania sau Portugalia. „Am lucrat in Spania si am vizitat-o de la un capat la altul si nu am putut sa nu remarc preturile mici de acolo. Singurul lucru mai scump acolo decit in România este telefonia mobila care te costa intre 9 si 10 euro pe luna”, ni se destainuieste Magdalena Croitoru, o tinara care a muncit mai mult de patru ani in Bilbao, un oras din nordul Spaniei.

*Preturi mici, mici, mici…*

In privinta preturilor, Magdalena ne spune ca Mercadona este lantul de hypermarketuri cu cele mai mici preturi dupa care urmeaza Carrefour.
„Piinea de exemplu este cam 20 de eurocenti, dar este mai mare decit in România iar cu un euro cumperi o piine feliata care cred ca are un kilogram si jumatate. In privinta laptelui sint si oferte de 50 de eurocenti pe litru, zaharul la fel sau chiar mai ieftin iar un litru de ulei costa pina in 80 de eurocenti, dar il gasesti si mai ieftin. La legume, eu negociam de obicei, dar in medie gasesti cartofi, ceapa sau ardei intre 30 si 40 de eurocenti pe kilogram”, ne spune Magdalena Croitoru.

Tot de la ea aflam ca in Spania berea la set de 12 doze de 0.33 l fiecare costa 1,30 euro, inghetata premium – 6 bucati – 3 euro iar sucul natural la 2 litri costa maximum 1 euro.

In privinta fructelor, bananele le gasesti la oferta si cu 50 de eurocenti pe kilogram, la fel si anansul. Am facut si o verificare pe internet a acestor preturi si se confirma in totalitate.

*De ce e scump in România?*

Din simplul motiv ca românii sint mari consumatori. Consuma mult, orice, numai sa fie. Iar daca cererea e mare, in mod firesc si preturile sint mari.

Lapte (1 l)
România: 3,5 lei – Spania: 2,5 lei

Piine feliata (450gr)
România: 5,5 lei – Spania: 2,2 lei

Zahar (1kg)
România: 2,8 lei – Spania: 2 lei

Ulei (1l)
România: 5,5 lei – Spania: 3,7 lei

Legume
România: 1,8 lei – Spania: 1,5 lei

Bere (0,33l)
România: 2,5 lei – Spania: 1 leu

Inghetata premium
România: 5,5 lei – Spania: 2,1 lei

Banane (1kg)
România: 5,5 lei – Spania: 2,1 lei
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 15-07-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!