Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Old » Retinerea lui Vintu, “patentata” de Putin!

Retinerea lui Vintu, “patentata” de Putin!

Autor:

Retinerea lui Sorin Ovidiu Vintu, unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din România, ar putea produce un cutremur devastator in rindul clasei politice, dupa modelul magnatului petrolului, Mihail Hodorkovschi, principalul adversar politic al fostului presedinte rus, Vladimir Putin.

 

In 2003, atunci cind pe un aeroport din Novosibiski, boss-ul companiei Yukos a fost insfacat de fortele de elita ale politiei moscovite, impreuna cu garzile sale de corp, pe holurile Parlamentului Federatiei Ruse incepuse degringolada. In cazul retinerii lui Sorin Ovidiu Vintu exista deja speculatii ce privesc efectele devastatoare ale acestei decizii a procurorilor, ce ar avea repercusiuni asupra multora dintre politicienii români. Trecutul lui Vintu este plin de conexiuni ce au legatura cu personaje cheie ale politicii românesti. Nu o data, drumurile lui Vintu s-au intersectat si cu cele ale lui Traian Basescu. Din anumite motive, Sorin Ovidiu Vintu a decis sa paraseasca barca in care se afla si actualul presedinte al României, optind pentru un alt pol de putere. Retinerea celui care este indicat ca fiind principalul vinovat al prabusirii Fondului National de Investitii este vazuta ca o declaratie de razboi. Afirmatia lui Sorin Ovidiu Vintu, din momentul ridicarii sale de catre procurori, “Imi doresc foarte mult ca atunci cind Traian Basescu va pierde, in sfirsit, o batalie, sa-l vad in locul meu”, arata cit se poate de clar faptul ca intre cei doi nu mai exista cale de impacare.

Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut, ieri, in jurul prinzului, de procurorii Parchetului instantei supreme, pentru 24 de ore, sub acuzatia de favorizarea infractorului, pentru care risca o pedeapsa cuprinsa intre 3 luni si 7 ani. Dupa-amiaza a fost retinut si Octavian Ţurcan, sub aceeasi acuzatie. Alaturi de SOV a fost retinut, tot pentru 24 de ore, si soferul acestuia, Alex Stoian, sub acuzatia de complicitate la favorizarea infractorului.

Cei patru sint acuzati de favorizarea infractorului, respectiv ca l-au ajutat pe Nicolae Popa sa paraseasca teritoriul României, cu toate ca acesta trebuia sa ispaseasca o pedeapsa de 15 ani de inchisoare pentru prabusirea Fondului National de Investitii (FNI). Popa a fost localizat in Indonezia in decembrie 2009, iar in februarie 2010 ministrul indonezian al Justitiei a autorizat extradarea in România. Octavian Ţurcan, unul dintre oamenii de incredere ai lui SOV, si Alex Stoian sint acuzati ca, prin firmele lui Liviu Luca, i-ar fi transferat bani in strainatate lui Nicolae Popa.

*Casele lui Vintu, puricate de procurori*

Autoritatile române au perchezitionat, ieri dimineata, zece locatii, printre acestea numarindu-se resedinta omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu si cea a liderului sindical Liviu Luca. In vizorul anchetatorilor ­s-au aflat si Octavian Ţurcan (un apropiat al lui SOV), precum si Alex Stoian. Din casa detinuta de presedintele Federatiei Sindicatelor Libere Petrom, Liviu Luca, in comuna prahoveana Paulesti, anchetatorii au ridicat mai multe inscrisuri si un laptop. Toti cei patru au legatura cu cazul Nicolae Popa, fostul director Gelsor, fiind suspectati de favorizarea infractorului.

*Nicolae Popa – tatal FNI*

Nicolae Popa, pionul principal care a dus la retinerea lui Sorin Ovidiu Vintu, a fost director Gelsor, grup financiar cu activitati de brokeraj si pe piata fondurilor de investitii, prin care se derulau si tranzactiile cu unitati de fond de la FNI. Pe linga aceasta era si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Popa a fugit din tara, in 2000, refugiindu-se in Indonezia la putin timp dupa ce a izbucnit scandalul FNI, iar in 2002, a fost dat in urmarire internationala. In acel an, a fost emis pe numele sau un mandat de arestare preventiva pentru mai multe infractiuni economice, iar in iunie 2009, dupa ce a fost judecat in lipsa in dosarul FNI, a primit mandat de executare a pedepsei inchisorii, pentru inselaciune si delapidare. In decembrie 2009, Nicoale Popa a fost retinut de politia din Jakarta, in baza mandatului trimis prin Interpol.

S. Apostol
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 21-07-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!