Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Old » Un nou imprumut de la FMI ne arunca direct in prapastie

Un nou imprumut de la FMI ne arunca direct in prapastie

Autor:

Vom avea un nou acord cu Fondul Monetar International? Se pare ca da. Presedintele Traian Basescu a declarat la intilnirea cu seful Misiunii Fondului Monetar International in România, Jeffrey Franks, ca in luna octombrie va trebui analizata posibilitatea discutarii unui nou acord cu FMI. Cu alte cuvinte, alti bani, alta distractie. De ce avem nevoie de acest nou imprumut si, mai ales, ce vom face cu banii de la FMI?

 

*Refinantarea imprumutului*

“Noul acord cu Fondul Monetar International, daca va exista, va avea un singur scop: banii vor fi folositi pentru a acoperi actualul imprumut, altfel nu vad cum ar putea fi folositi banii”, ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu. In acest moment, datoria externa a României este de aproximativ 87 de miliarde de euro. “Problema este ca 80% din datoria externa a României apartine companiilor straine. Si spun acest lucru pentru ca românii si firmele românesti nu s-au imprumutat din strainatate. Cu alte cuvinte, problemele noastre vin de la companiile straine”, explica analistul.

*Viitor incert*

Despre politica FMI dar si a altor organisme financiare internationale se stie ca miza nu sint atit banii imprumutati cit indatorarea tarilor. Iar miza sint resursele respectivelor tari. “Problema e ca România a vindut tot, nu mai are ce sa dea la schimb. Chiar nu inteleg ce mai vor bancile de la noi”, conchide Ilie Serbanescu. Intr-adevar, practic, România, in economie nu mai are nimic românesc. Nici banci, nici industrie, “nici nimic”. Ce urmaresc intr-un final organismele financiare internationale precum FMI sau BM dar si bancile “obisnuite” ramine un mare mister. Din simplul motiv ca România nu mai are ce sa vinda. Cu toate acestea, prin aceste imprumuturi, bancile investesc in ceva. Problema e, in ce? Sau poate ca pur si simplu vor sa ne indatoreze intr-atit incit datoria sa se transmita pina la a treia generatie?

Noul acord ar putea fi semnat pentru o suma de 6 miliarde de euro, valoare egala cu deficitul pe care România il va avea in 2011, potrivit estimarilor.
Actualul acord pe care România il are cu FMI este de 13 miliarde de euro, si numai ratele se vor ridica la anul la aproximativ 280 de milioane de euro.
In acest moment, datoria externa a României este de aproximativ 87 de miliarde de euro. 80% din datoria externa a României apartine companiilor straine!
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 21-07-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!