Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Old » Traiasca Guvernul Boc 5, dar fara sampanie

Traiasca Guvernul Boc 5, dar fara sampanie

Autor:

Nascuta in chinuri, remanierea de toamna a devenit de ieri fapt implinit. Presedintele Traian Basescu a acceptat toate nominalizarile facute de PDL si a semnat decretele de numire a celor sase noi ministri. Concomitent, Basescu le-a predat si prima lectie de austeritate noilor veniti in Guvern, taindu-le sampania de la stringerea de miini festiva.

 

Numele anuntate joi seara au ramas batute-n cuie, prin urmare Gheorghe Ialomitianu, Ion Ariton, Ioan Botis, Valerian Vreme, Anca Boagiu si Valeriu Tabara au preluat comanda ministerelor Finantelor, Economie, Muncii, Comunicatiilor, Transporturilor si Agriculturii. Toate bune si frumoase, luati insa la bani marunti noii membri ai Guvernului condus in continuare de Emil Boc se dovedesc a fi in foarte mica proportie de sorginte democrata. Mai exact, doar Anca Boagiu se remarca prin originea pedista, ceilalti provenind din tabere politice adverse PD(PDL). Astfel, PSD-ul a capatuit PDL-ul lui Basescu si Boc cu nu mai putin de trei cadre de nadejde (Ialomitianu, Ariton si Botis) in timp ce PNL, partid mai mic, a daruit masa doar cu Valerian Vreme. In ce-l priveste pe Valeriu Tabara, acesta are, ce-i drept, un oarece stagiu in PD, dar asta numai dupa ce a combatut politic de-a lungul unui intreg deceniu in raposatul PUNR. Componenta noului pluton trimis de pedelisti in Guvern arata clar ca schimbarile impuse de remaniere s-au facut pe picior, motiv pentru care liderii centrali ai partidului nu au avut timp sa-si traga propriile sfori si au fost nevoiti sa inghita propunerile facute de “greii” filialelor partidului.

*Ion Ariton (Economie – il inlocuieste pe Adriean Videanu)*

Senator PDL de Sibiu, Ariton a stirnit deja comentariile acide ale opozantilor actualei puteri, care au gasit in biografia noului ministru doua pete. Scandalul iscat in jurul gaurii de 10 miliarde de lei descoperite, in 2002, in bugetul sucursalei Petrom Sibiu (condusa la acea vreme de Ariton) si bataia despre care se spune ca i-ar fi administrat-o unui coleg de partid. Conform presei sibiene locale, Ariton a fost propus si in 2008 pentru functia de ministru al Economiei, dar a refuzat in favoarea lui Videanu. “Voi continua proiectele incepute de Adriean Videanu” – promite la instalare noul ministru.

*Gheorghe Ialomitianu (Finante – il inlocuieste pe Sebastian Vladescu)*

Deputat la primul mandat, Ialomitianu a fost pina ieri vicepresedinte al Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor. Fara notorietate in PDL, poate si pentru ca s-a alaturat cauzei democrate de-abia dupa un sejur politic in PSD. Timp in care a detinut si sefia Finantelor Publice Brasov, in timpul guvernarii Nastase. La preluarea functiei, Ialomitianu a recunoscut ca habar nu avea de o asemenea promovare peste rind: “E greu si nu ma asteptam ca acest lucru sa se intimple. Eu credeam ca domnul ministru o sa ramina. Este o functie grea, intr-o perioada grea”.

*Ioan Botis (Munca – il inlocuieste pe Mihai Seitan)*

Deputat PDL de Bistrita in prezent, Botis a pasit cu stingul in politica, inregimentindu-se in 2001 in PSD. Din start, el a devenit si presedintele filialei PSD Bistrita, plus viceprimarul acestui oras. Botis a virat-o la dreapta de abia in 2008, dupa ce social-democratii au refuzat sa-l sustina pentru candidatura de primar al Bistritei. Numit in fruntea Ministerului Muncii, Ioan Botis declara ca va lua in continuare masuri “nepopulare” in speranta ca, dupa un an, românii vor putea “culege beneficiile masurilor de austeritate”.

*Valerian Vreme (Comunicatii – il inlocuieste pe Gabriel Sandu)*

Deputat PDL de Bacau si vicepresedinte al Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor, Vreme are un profil adecvat domeniului pe care-l va pastori. In partid, Valerian Vreme trece drept un apropiat al lui Theodor Stolojan – lucru normal din moment ce face parte din lotul importat de PD de la PNL.

*Anca Boagiu (Transporturi – il inlocuieste pe Radu Berceanu)*

Democrata get-beget, Anca Boagiu a mai condus MT in timpul guvernarii CDR-iste. Revenirea lui Boagiu la Transporturi nu s-a petrecut fara incidente, din moment ce, o data, noul ministru are probleme cu o entorsa (sa fi pasit cu stingul?), iar a doua oara nimeni nu a intimpinat-o in prag. Motivul: Radu Berceanu s-a imbolnavit subit si a aminat predarea-preluarea portofoliului pentru ziua de luni.

*Valeriu Tabara (Agricultura – il inlocuieste pe Mihail Dumitru)*

Fost lider PUNR pe vremea guvernarii Vacaroiu, Tabara a mai condus Agricultura in scurta perioda a “patrulaterului rosu” (alianta formata din PDSR-PSM-PRM-PUNR) – anii ’90. Deputat PDL de Timis si presedinte al Comisiei de agricultura a Camerei Deputatilor, Valeriu Tabara este familiarizat cu domeniul, deci colegii de partid au mari asteptari de la noul ministru.
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 15-07-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!