Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Old » Românii pun de o rascoala bancara

Românii pun de o rascoala bancara

Autor:

In România, bancile incep sa aiba o problema la care, cu ceva timp in urma, nici nu s-ar fi gindit. Clientii incep sa se revolte! Si nu oricum, ci organizat. Astfel, mii de clienti ai bancilor vor sa le dea in judecata iar cei mai hotariti sint clientii Volksbank, BCR si Bancpost. Motivul revoltei? Dobinzile abuzive practicate de banci la creditele in derulare. Si pentru a fi mai eficienti in protestul lor, oamenii au infiintat grupuri de discutii pe internet unde pun la cale strategii de „lupta” impotriva bancilor. Cu avocati si tot „tacimul”…

 

*Procese colective*

Pentru prima data in istoria moderna a României, clientii anumitor banci care au credite in derulare vor sa initieze procese colective impotriva bancilor. „Sintem deja 800 de membri. In lista pentru Procesul Colectiv, sintem deja 143, in numai 1,5 ore”, se poate citi pe pagina de internet a nemultumitilor. De exemplu, pina in acest moment sint peste 700 de persoane care vor sa dea in judecata Volksbank. “Deocamdata sintem in faza semnarii contractului de asistenta juridica, urmind ca actele sa le depunem in instanta lunea sau martea viitoare”, a declarat presei reprezentantul clientilor nemultumiti, avocatul Gheorghe Piperea. Nici BCR nu scapa de furia oamenilor. “Vom da in judecata BCR. Este vorba tot de un proces colectiv, care isi are avantajele lui privind costurile mici. Luptam pentru o formula de calcul a dobinzii formata din Euribor si Marja fixa din contract, pentru desfiintarea clauzelor abuzive legate de majorarea dobinzii fara acordul clientului. De asemenea, cerem restituirea sumelor platite in plus la dobinda si penalizari”, isi argumenteaza clientii pozitia.

*Un precedent periculos*

Credem ca demararea unor procese colective impotriva citorva banci va crea un precedent periculos pentru intreg sistemul bancar din România. De fapt, de ce s-a ajuns aici? Pentru ca pur si simplu clientii onesti ai bancilor s-au saturat de toate „mizeriile” servite mai mult sau mai putin elegant de banci in toti acesti ani. Vorbim aici de comisioane abuzive, de dobinzi fantoma si altele. “Cind o banca este data in judecata de mii de oameni, reputatia ei are in mod evident de suferit iar pierderile generate de lipsa de incredere pot fi fatale”, au declarat presei surse din BNR.

Ion Bogdan
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 15-07-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!