AcasăOldGhimbirul – o planta benefica pentru intreg organismul

Ghimbirul – o planta benefica pentru intreg organismul

Ghimbirul este recunoscut din timpuri stravechi, fiind originar din India si adus in Europa in perioada cruciadelor. Este o planta erbacee aromata cu numeroase proprietati terapeutice, dar mai ales un ajutor de nadejde in combaterea afectiunilor respiratorii.

Chinezii considera ghim­birul drept unul dintre cele cinci ingrediente principale in dietoterapie, alaturi de otetul de orez, vinul de orez, sare si miere. In medicina si estetica, ghimbirul este folosit datorita actiunilor sale stimulente, tonice si energizante. Este util persoanelor cu circulatie periferica deficitara. Prin stimularea metabolismului, aceasta planta ajuta la eliminarea toxinelor, precum si la intensificarea arderii grasimilor. Ghimbirul este util persoanelor deprimate, fara pofta de viata, lente, letargice, aducind tonus, energie si optimism.

*Actiune si beneficii*

Ghimbirul este recomandat ca adjuvant in tratamentul a numeroase afectiuni: sensibilitate la frig, dureri de git, guturai, astm, gripa in faza incipienta, reumatism, rau de masina, rau de miscare, rau de inaltime, senzatie de voma persistenta, tulburari de apetit, digestie dificila, indigestie, gastrita hipoacida, astenie fizica si psihica, convalescenta, balonare, frigiditate.

*Ghimbirul in bucatarie*

Ghimbirul este folosit in alimentatie drept condiment picant pentru aromatizarea mincarurilor si bauturilor. Da o aroma placuta ceaiului, fructelor, conopidei, guliilor si boabelor din pastai. Chiar mai mult decit usturoiul, planta are calitatea de a atenua mirosul specific al preparatelor din carne de oaie, miel, scoici sau peste.

*Ceaiul de ghimbir, remediul racelilor*

Ceaiul de ghimbir este un bun remediu in raceli, fiind un calmant ideal pentru inflamatiile gitului, sinuzite, raguseala, febra, eliminare de mucozitati si congestii respiratorii.

*Mod de preparare*

Se pun la fiert 250-300 ml apa. Dupa ce da in clocot, se adauga 10 g ghimbir proaspat taiat feliute, continuind fierberea pe foc mic inca 10 minute. Se poate indulci cu miere si se beau 2-3 cani de ceai fierbinte pe zi.

*Indicatii terapeutice ale ghimbirului*

In caz de tuse, stoarceti o radacina de planta si amestecati sucul cu putina miere si 250 ml apa fierbinte. Beti cite 1-2 cani pe zi pina la disparitia tusei.
Dupa o masa copioasa, infuzia de ghimbir este ideala si ajuta la eliminarea gazelor din stomac sau intestine.

In China, remediul este cunoscut de peste 3.000 de ani ca antiastmatic, folosindu-se suc de ghimbir si morcovi. In caz de astm, se combina parti egale de ghimbir si morcovi (radacinile trebuie rase si apoi stoarcem sucul). Se administreaza cite doua lingurite inainte de fiecare masa, in combinatie cu ceaiul de ghimbir.

In functie de cantitatea consumata, planta poate avea efect constipant sau laxativ. Daca se maninca mai mult de 10 g de ghimbir in timpul mesei, are efect constipant, in timp ce o cantitate mai mica este laxativa.

In caz de greata sau indigestie, se tine sub limba o bucatica de radacina de ghimbir sau se maninca 2-3 bucatele de tulpina de ghimbir proaspat.

In caz de sughit rebel, o cana de suc din aceasta planta poate fi utila.

0,5-1,5 g de praf de radacina de ghimbir, luat de 3 ori pe zi, inainte de masa, inlatura durerile de cap de natura nevralgica si spastica, greturile si voma (la femeile insarcinate), trateaza bronsita si astmul bronsic.

Ghimbirul este sudorific, inducind si o senzatie puternica de incalzire a corpului, respectiv un efect sudorific pregnant.

Este util in caz de astenie, impotenta, frigiditate.

Aplicat pe piele, ghimbirul mareste rezistenta la frig. Se recomanda extern in: reumatism, poliartrita reumatoida – frictiuni; dureri in git – gargara
cu tinctura diluata; sen­sibilitate la frig – frectii energice cu tinctura timp de citeva minute, dupa care se aplica un unguent.

*Ghimbirul in cosmetica*

In domeniul cosmetic, ghimbirul este un ingredient de neinlocuit. Un tratament cu ghimbir va va calma si va va relaxa. Proprietatile ghimbirului utilizat pe corp sint uimitoare: stimuleaza circulatia sangvina. Pentru par, aroma exotica a ghimbirului are rolul de a stimula cresterea parului, de a elimina matreata si de a stimula circulatia scalpului. Pentru toate acestea va prezentam citeva retete naturale, acasa.

*Baie cu ghimbir*

O bucata de ghimbir proaspat tocata marunt se pune intr-un saculet de tifon sau de bumbac. Se pune in dreptul robinetului cu apa fierbinte, lasindu-l citeva minute, apoi faceti baie.

*Ghimbir pentru par*

Acizii grasi ai ghimbirului au rolul de a stimula foliculii si de a intarii firul de par. In plus, impiedica caderea parului. In acest caz, reteta este una foarte simpla. O lingurita de ghimbir ras se amesteca cu o lingura de ulei de jojoba sau ulei de masline, intr-un castronel. Pasta obtinuta se aplica pe par si se maseaza cu miscari circulare. Lasati ca timp de actiune cel putin 30 minute. Veti simti cum scalpul se incalzeste. Samponati si apoi clatiti.

*Proprietatile ghimbirului*

Un foarte bun stimulent stomahic, cu actiune benefica asupra cavitatii gastrice;

Calmant in durerile abdominale, ajuta digestia, elimina gazele, da pofta de mincare, neutralizeaza toxinele;

Este revigorant, vasodilatator, are efect de linistire si creeaza echilibrare;

Stimuleaza atractia fizica si memoria;

La nivelul aparatului genital are actiune benefica asupra fertilitatii, creste volumul spermei si amelioreaza motilitatea spermatozoizilor.

Este deosebit de benefic in caz de rau de miscare (masina, tren, avion etc.) si greturi de diverse etiologii.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
19.859 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger