AcasăNewsZuckerberg se scuza dar nu convinge

Zuckerberg se scuza dar nu convinge

Tanarul miliardar nu vrea sa spuna pana in ce pe punct datele personale a milioane de utilizatori ai Facebook au fost utilizate inadecvat

”Sunt dezolat”. Patronul Facebook a prezentat scuze in fata europarlementarilor, asa cum a facut-o si in fata celor americani, pentru lacunele retelei sociale in privinta protectiei datelor utilizatorilor, lacune ilustrate prin scandalul Cambridge Analytica.

 

Tanarul miliardar nu vrea sa spuna pana in ce pe punct datele personale a milioane de utilizatori ai Facebook au fost utilizate inadecvat

Dar formatul audierilor de la Bruxelles a provocat frustrare: timpul consacrat intrebarilor a fost mai lung decat raspunsurile lui Mark Zuckerberg. La costum, rigid dar surazator, Zuckerberg a aparut alaturi de presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, in fata grupurilor politice din Parlament care au facut presiuni ca aceasta audiere sa fie difuzata in direct pe Internet. Fake news, ingerinte straine in alegeri sau dezvoltatori care utilizeaza intr-un mod rau intentionat informatiile personale: Facebook nu si-a indeplinit responsabilitatile, a recunoscut Mark Zuckerberg.”A fost o greseala, sunt dezolat  si imi cer scuze”, a recunoscut Zuckerberg in introducerea sa. Aasa cum a facut-o si la Washington luna trecuta, in fata Congresului.

Un geniu ratat care a creat un monstru

Noile scuze prezentate de fondatorul Facebook n-au fost suficiente pentru Guy Verhofstadt, liderul ligeralilor (grupului ALDE)  din PE. „Este deja a treia oara de la inceputul anului”, a spus politicianul belgian. „Cum vreti sa ne aducem aminte de dvs? Ca de unul dintre cei trei giganti ai internetului, alaturi de Bill Gates si Steve Jobs? Sau ca de un geniu ratat care a creat un monstru digital care ne distruge democratiile?”, l-a interpelat Verhofstadt.

Control si responsabilitate?

Interventia lui Zuckerberg la Bruxelles a avut loc la inainte cu trei zile de intrarea in vigoare (maine) a unei legislatii europene vizand o mai buna protectie a datelor personale ale utilizatorilor europeni, una din cele mai avansate in acest domeniu. Patronul Facebook a dat iar asigurari ca, incepand de maine,  reteaua sociala va aplica intrutotul cele trei principii aflate in centrul noii reglementari europene: „Control, transparenta si responsabilitate”. Facebook va oferi chiar

acelasi grad de control „tuturor clientilor sai” din lume. In special posibilitatea de a-si sterge istoricul in acelasi mod in care pot sterge asa-numitele ”cookies” pe Internet. ” Trebuie sa protejam datele personale ale cetatenilor, care au devenit o resursa de o valoare inestimabila”, a estimat Tajani.

Prea lenti pentru rusi

Mark Zuckerberg a admis si ca Facebook a fost ”prea lent in a identifica ingerinta rusa” in prezidentialele americane din 2016. Dar a precizat ca gigantul social-media colaboreaza cu guvernele europene in vederea viitoarelor algeri. ”Astazi a fost un prim pas pentru Facebook in a-si restabili increderea. Vor fi necesari si altii”, a reactionat comisarul european pentru Justitie, Vera Jurova. Potrivit cifrelor comunicate de Facebook Comisiei Europene, datele a 2,7 milioane de europeni au putut fi transmise de-o maniera ”inadecvata” firmei Cambridge Analytica, implicata in campania lui Donald Trump. Mark Zuckerberg „a anuntat multe schimbari, in special privind transparenta publicitatii electorale. Vreau sa cred ca sunt semne care arata ca Facebook va da dovada de mai multa responsabilitate”, a replicat Jurova.

Promisiuni vagi

Asa au apreciat liderii grupurilor ecologistilor din PE, Philippe Lamberts si Ska Keller, declaratiile lui Zuckerberg. „Nu foarte convingator”, a spus si Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European (PPE, dreapta, principala forta politica din PE). Pentru ca audierea lui Zuckerberg a fost urmata de un concert de comentarii din care reiesea deceptia. „Ceea ce aceasta audiere a scos in lumina  este ca in continuare nu stim pana in ce pe punct datele personale au fost utilizate inadecvat. Pana cand nu vom afla ce s-a intamplat, ceea ce se intampla inca, Facebook si legislatorii nu pot introduce solutii valabile pentru a impiedica ca aceleasi probleme sa se repete pe viitor”, a deplans Syed Kamall, liderul conservatorilor. Iar eurodeputatul ecologist german Sven Giegold a declarat: „Congresul american avea formatul bun de audiere, dar nu a pus decat intrebari usoare. Parlamentul avea intrebari bune, dar un format facil care i-a permis lui Zuckerberg sa evite raspunsurile”.

Primit la Elysee

Ieri, Zuckerberg a fost primit de presedintele Frantei, Emmanuel Macron, o vizita in Hexagon prin care tanarul miliardar vrea sa restabileasca increderea in Facebook, cu ocazia summit-ului ”Tech for good” gazduit de Paris. Facebook dispune de trei ani un centru de cercetare cu privire la inteligenta artificiala in capitala Frantei iar la inceputul anului, compania a nuntat o investitie de zece milioane de euro in acest centru. Un nou discurs al lui Zuckerberg este asteptat si astazi, la deschiderea salonului international dedicat cresterii startup-urilor, Viva Tech, care se desfasoara tot la Paris.

author avatar
Tudor Borcea
75 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger