AcasăNewsZuckerberg , recuperat in cyber-razboiul cu Rusia

Zuckerberg , recuperat in cyber-razboiul cu Rusia

Tanarul magnat a driblat in prima runda intrebarile senatorilor si si-a pus tone de cenusa in cap. S-a scuzat dar nu a clarificat.

PDG-ul Facebook a admis, in cadrul audierilor de marti, ca a esuat in a proteja viata privata a utilizatorilor retelei social media, din care 87 de milioane si-au vazut datele personale folosite de firma Cambridge Analytica. Dar, atentie, Facebook, face fata ”cursei inarmarilor” cu Kremlinul.

Tanarul magnat a driblat in prima runda intrebarile senatorilor si si a pus tone de cenusa in cap S a scuzat dar nu a clarificat

Imbracat scortos, in costum de culoare inchisa si avand o cravata albastru-deschis, tanarul magnat, avand o atitudine spasita si cuminte, a suportat, ca scos la tabla, tirul intrebarilor a 44 de senatori. Si un detaliu amuzant: Zuckerberg, desi nu este mic de statura (1,70) a avut nevoie de o perna suplimentara pe scaun pentru a avea vizibilitate mai buna, parand si mai adolescentin in fata unei asistente unde media de varsta este 70 de ani. Strategie? ”Ati fi de acord sa impartasiti cu noi numele hotelului unde ati stat aseara?”, l-a intrebat serpeste senatorul democrat Dick Durbin. Surprins, Zuckerberg a raspuns: ”Hm..nu”. ”Daca ati trimis cuiva mesaje saptamana aceasta, ati vrea sa impartasiti cu noi numele persoanelor carora le-ati trimis mesaje?”, a continuat Durbin. ”Nu, domnule senator”, a raspuns Zuckerberg. ”Despre asta e vorba: dreptul la confidentialitate, limitele dreptului la la confidentialitate”, a spus Durbin.

O retea ”sigura”

Dar, in centrul discursului lui Zuckerberg au stat scuzele, mea culpa, desi patronul Facebook si-a mai facut mea culpa in 2006, 2007 si in 2011. Dar a lasat si unele subiecte fara raspuns. Intai, Zuckerberg si-a prezentat iar scuze pentru faptul ca nu a inteles la vreme cum ar putea fi deturnata Facebook de la scopurile sale esentiale. ”A fost greseala mea. Sunt dezolat”. ”Va fi nevoie de timp pentru a realiza toate schimbarile necesare” limitarii utilizarii abuzive, a adaugat antreprenorul, trecand in revista masurile deja implementate sau cele avute in vedere pentru viitor pentru rectificarea problemelor. Dupa ce a dat uneori semne de nerabdare in fata parlamentarilor dintre care unii nu pareau ca stapanesc tehnic chestiunile aflate in dezbatere (cum se intampla si la politicienii romani, multi afoni cu Internetul si social-media) , Zuckerberg a dat asigurari ca Facebook este o retea ”sigura”, in ciuda cazurilor dovedite de manipulare si deturnare de date personale ale utilizatorilor, precum in cazul scandalului Cambridge Analytica. El a explicat de asemenea ca lupta impotriva manipularii politice este dificila, facand referire la un fel de ”cursa a inarmarii” impotriva ”celor din Rusia care se ocupa cu exploatarea sistemelor noastre”. Compania ”lucreaza” si cu procurorul special Robert Mueller care a estimat ca Internetul, in special Facebook a servit ca platforma pentru o vasta operatiune de propaganda venita din Rusia, in timpul prezidentialelor din 2016 castigate de Donald Trump. ”Unul dintre cele mai mari regrete ale mele este ca nu am identificat mai rapid ingerintele straine in campania electorala prin intermediul retelei”, a admis  Zuckerberg. Referintele lui Zuckerberg la Rusia pot, deja, fi traduse si altfel: ce poate fi mai eficient in cyberconflicte, in supraveghere, pentru serviciile secrete americane decat un gigant ca Facebook? Cine stapaneste social-media stapaneste miliarde de oameni. Iar cu derapajele Facebook ramane cum am stabilit: cainii latra, caravana trece.

Non raspunsuri

Zuckerberg a lasat sa se inteleagta ca nu se opune unei forme de ”reglementare” a grupurilor Internet (evocate de alesii americani in timpul audierilor) daca ”aceasta ar fi corecta”. Apoi a asigurat ca Facebook, retea cu peste doua miliarde de utilizatori, nu este un ”monopol”, dar fara sa numeasca un concurent al gigantului social-media. Insa numerosi senatori si-au facut cunoscut ”scepticismul” in fata raspunsurilor lui Zuckerberg care in numeroase reprize l-a luat pe ”nu stiu in brate”. ”In timpul acestei audieri (…) vi s-au pus mai multe intrebari cruciale la care nu ati avut raspuns”, a lansat senatoarea Kamala Harris. Vizibil obosit, Zuckerberg a avut greutati in a justifica de ce Facebook nu a suspendat inca din 2015 contul firmei Cambridge Analytica, nu a prevenit institutiile de reglementare si nici utilizatorii carora le-au fost deturnate si folosite datele. ”Am fi putut sa-i suspendam ” in 2015, ”am facut o greseala”, a spus PDG-ul, adaugand ca era convins ca la vremea respectiva era convins ca subiectul era inchis in momentul in care cei de la Analytica i-a asigurat ca datele au fost sterse. ”Nu trebuia sa ne multumim cu raspunsul lor”, a recunoscut Zuckerberg.

Modelul nu se schimba

Zuckerberg a explicat de mai multe ori cum administreaza Facebook informatiile utilizatorilor postate pe retea. ”Nu vindem aceste date companiilor de publicitate”, a afirmat Zuckerberg, dand asigurari ca Facebook le permite publicitarilor doar sa tinteasca utilizatorii relevanti gratie datelor detinute de reteaua social-media. Potrivit tanarului magnat, aceasta procedura face ca mesajele sa fie ”mai eficace”, fiind esenta modelului economic Facebook. Senatorii l-au intrebat si cu privire la lipsa de claritate a conditiilor de utilizare. Dupa ce a pus in discutie acordul Facebook cu utilizatorii,care este o ”mizerie”  senatorul republican John Kennedy a lansat: ”Nu vreau sa ajung sa votez pentru reglementarea Facebook, dar Dumnezeule, o voi face”. Ieri, Mark Zuckerberg, a avut parte de noi audieri in fata Camerei Reprezentantilor.

author avatar
Tudor Borcea
139 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger