AcasăNewsZiua Z in Statele Unite

Ziua Z in Statele Unite

146 de milioane de cetateni americani cu drept de vot isi vor alege astazi viitorul presedinte. Un vot indirect, pentru ca un colegiu de electorii il voteaza pe  presedintele SUA.

Americanii care au 18 ani sau peste voteaza astazi pentru a-i alege pe membrii Colegiului electoral (marii electori), in fiecare din cele 50 de state, plus districtul Columbia, unde se afla capitala Washington. Acesti electori il vor alege, in 19 decembrie, pe cel sau pe cea care va ocupa Casa Alba pentru o perioada de patru ani. Primele birouri de vot s-au deschis la ora 6, in unele state de pe coasta de Est (Connecticut, Virginia, New York…) Pe coasta de Vest, California a inceput votul la ora 7. Primele birouri de votare din est se vor inchide la ora 18 iar in majoritatea statelor se vor inchide la ora 20. Pe coasta de Vest se vor inchide tot la ora locala 20.In SUA, buletinele de vot sunt concepute , in functie de stat, avand formaturi diferite si tiparite in mai multe limbi, in functie de comunitatile locale ale fiecarui stat.

Cine sunt electorii, ce fac ei?

Un grup de cetateni SUA alesi, asa cum specifica titulatura, de cetateni din fiecare stat pentru a-l desemna pe presedintele si vice-presedintele in numele lor. Selectarea electorilor difera de la un stat al altul, sistemul Colegiilor Electorale fiind reglementat de Sectiunea 2 a Articolului 1 din Constitutie. Numarul marilor electori atribuiti fiecarui stat echivaleaza cu cel al senatorilor si reprezentantilor din Congres, numarul acestora din urma variind in functie de populatia fiecarui stat. California numara cei mai multi electori (55) in timp ce state putin populate, cum ar fi Alaska sau Delaware, numara doar 3. La ora actuala exista 538 de mari electori. Acestia se vor uni in capitalele statelor, in 19 decembrie, pentru a-l alege oficial pe presedintele si vice-presedintele SUA. Pentru ca un candidat sa castige alegerile are nevoie de sustinerea a cel putin 270 de electori, jumatate plus unul.

In ziua alegerilor, majoritatea statelor aplica sistemul ”winner-takes-all”. Altfel spus, candidatul care ajunge in frunte intr-un stat obtine toti electorii statului respectiv, majoritatea simpla este suficienta. Nebraska (centru) si Maine (nord-est) fac exceptii, electorii fiind repartizati proportional. Listele electorilor sunt apoi certificate, sigilate si transmise presedintelui Senatului. Acesta le va deschide in 6 ianuarie, in timpul unei sesiuni exceptionale, in prezenta Congresului. Daca nici unul din candidati nu va obtine majoritatea absoluta, Camera Reprezentantilor il va desemna pe castigator. Aceeasi situatie si pentru vice-presedinte. Candidatul care a obtinut votul a cel putin 270 de mari electori este ales in functia de presedinte al SUA pentru un mandat de patru ani, reinnoit o singura data. Viitorul presedinte va fi investit in 20 ianuarie 2017, de Inauguration Day.

Hillary , favorita la pariuri

Un numar record de internauti au angajat sume de ordinul milioanelor de dolari pe platformele de pariuri online, in speranta ca vor castiga in urma unei victorii a candidatului republican sau a celui democrat. Site-ul Betfair (Marea Britanie) a declarat, duminica, ca volumul tranzactiilor pe piata ”Next President” a fost gata sa-l depaseasca pe cel din timpul referendumului pentru Brexit. Duminica, 130 de milioane de dolari au fost pusi in joc pentru rezultatul de la Casa Alba, fata de 159 milioane cat au fost pariati in 23 iunie, ziua referendumului. ”Next President” este cea mai importanta din cele peste 70 de platforme de pariuri consacrate alegerilor din SUA. Probabilitatea unei victorii a lui Hillary Clinton este evaluata la un procent de 83% de catre ”Next  President”, dar si de site-uri ca Paddy Power (Irlanda) si Ladbrokers (Marea Britanie)

Cea mai scumpa campanie electorala din istoria SUA

Cheltuielile totale ale partidelor si candidatilor pentru cursa spre Casa Alba vor atinge, luna aceasta, trei miliarde de dolari, potrivit Comisiei federale electorale. Precedentele alegeri prezidentiale au costat 2,3 miliarde de dolari. In SUA, aceste cheltuieli au crescut spectaculos dupa 2008, in conditiile in care in aceasta tara exista un sistem care favorizeaza aceste cheltuieli, in special datorita utilizarii masive a publicitatii in politica. Din cei peste 500 de milioane de dolari ridicati de tabara Clinton, 110 milioane au fost folositi pentru publicitate in toate formele. Tabara Trump nu a folosit decat 20 de milioane, dintr-un total de 200. Candidatii americani pot beneficia de doua surse de finantare, fonduri private si fonduri publice, insa banul public este putin folosit de candidati, pentru ca sunt expusi la constrangeri, in special la un anumit plafon de cheltuieli, de aceea se orienteaza catre fonduri private (donatori, firme, lobby) organizate in principal de ”Political Action Committees”.

author avatar
Tudor Borcea
195 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger