AcasăNewsZiua Mondiala a Curateniei, pe 23 septembrie

Ziua Mondiala a Curateniei, pe 23 septembrie

Intreaga lume marcheaza sambata, 23 septembrie, Ziua Mondiala a Curateniei.

Mai multe studii realizate de-a lungul timpului au aratat ca mai bine de 80% din maladii si un sfert din decesele inregistrate in lumea a treia sunt cauzate atat de consumul apei si a alimentelor contaminate, cat si de deseurile de diverse tipuri. In acest context, gestionarea deseurilor constituie una dintre problemele cele mai dificile ale lumii moderne. De aceea, inca din 1993, Organizatia Natiunilor Unite a introdus in calendarul sau, in parteneriat cu organizatia Clean Up the World, Ziua Mondiala a Curateniei, cu scopul de a inspira si a indemna comunitatile sa curete, sa imbunatateasca si sa protejeze mediul, prin realizarea de actiuni care pot varia de la igienizarea unor zone, pana la plantarea de arbori si arbusti sau la proiecte referitoare la conservarea apei si a energiei.

Un indemn la responsabilitate vine si din partea presedintelui Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), secretarul de stat Florian Udrea: “Ziua Mondiala a Curateniei este o sarbatoare, da, dar nu un prilej pentru petreceri, ci mai degraba un eveniment menit sa ne reaminteasca faptul ca suntem cu totii responsabili de lumea in care traim si trebuie sa constientizam ca protejarea mediului inconjurator trebuie sa reprezinte un stil viata”.

Preocuparile privind un mediu sanatos au inceput sa prinda din ce in ce mai mult contur, in ultimii ani, si in Romania. Cu toate acestea, Florian Udrea atrage atentia ca “preocuparile si eforturile privind protejarea mediului nu sunt doar responsabilitatea exclusiva a guvernelor sau a autoritatilor locale” nici in Romania, nici nicaieri in lume. “Este o datorie a noastra, a tuturor, pentru ca nu putem aspira la o viata sanatoasa fara un mediu curat!”, mai spune presedintele ANANP, Florian Udrea.

author avatar
Andrei Coman
673 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger