AcasăNewsZilele NATO sunt numarate

Zilele NATO sunt numarate

Una calda, alta rece/Pana mea, summit-ul trece...

Donald Trump critica din ce in ce mai violent UE, o agreseaza pe plan comercial, o ameninta pe plan militar, nu ezita sa incerce sa o destabilizeze. Pentru ca europenii il deranjeaza pe scena internationala. Circul facut in cele doua zile de summit NATO sta marturie.

Una calda alta recePana mea summit ul trece

Dupa ce, miercuri, s-a rastit ca un vataf la oile negre ale UE, in frunte cu Germania, nu consacra 2% din PIB al lor pentru Aparare, lasand tot greul pe umerii saracanei Americi, ieri Trump a dublat miza. Adica ideal ar fi sa plateasca 4% din PIB. Nimeni nu l-a intrebat: si daca nu ajung la 2% (daramite la 4%a?) ce fac? Nu mai sunt aparati de celebrul articol 5 al NATO? . ”NATO nu este o piata unde poti cumpara securitate”, a reactionat presedintele Bulgariei, Rumen Radev, spre deosebire de Klaus Iohannis care i-a tinut isonul flacaului de la Casa Alba: ”Impartirea echitabila a sarcinilor este necesara, nu putem sa acceptam ideea ca unii contribuie si altii beneficiaza”. Ieri, Iohannis a ”beneficiat” de anularea intalnirii cu Trump. Tot ieri, Trump a amenintat ca SUA pot parasi NATO in caz ca aliatii europeni nu umbla la PIB. Discursul ambiguu a continuat, la finalul summit-ului presedintele SUA exprimandu-se taman invers: elevii au promis sa-si majoreze bugetele Apararii pe cele mai inalte culmi (cu 33-40 de miliarde de dolari) , NATO e mai puternica ”decat cu doua zile in urma” ( „Ieri le-am spus ca sunt extrem de nemultumit de ce se intampla. Acum suntem foarte multumiti”).

Merkel spune că a<br >avut o discuţie foarte<br >serioasă cu privire la<br >împărţirea cheltuielilor<br >în cadrul Alianţei

”Angajamentul SUA fata de NATO ramane foarte puternic”. Toate in stilul deja consacrat: una calda, alta rece.

Geniul stabil e instabil

Trump, care iarasi s-a autodefinit ca ”geniu stabil”,  a organizat retragerea sistematica a SUA din toate acordurile si organizatiile multilaterale: acordul Trans-Pacific, acordul ALENA, acordul climatic de la Paris, acordul nuclear cu Iranul, UNESCO, Comitetul drepturilor omului al ONU, etc. Acum ameninta si cu retragerea din NATO. Declaratiile lui Trump creaza instabilitate peste tot si alimenteaza conflicte actuale sau potentiale. Astfel ca se pot pune intrebari despre viitorul NATO, deja amenintat de o Turcie din ce in ce mai departe de Occident. Acuzatiile lansate de Trump la adresa europenilor, potrivit carora nu cheltuie suficient pentru aparare pot starni decat zambete daca ne aruncam ochii pe contributia neta si directa a SUA la bugetul NATO: o picatura in colosalul buget militar al SUA. Dar de ce, in premiera, Trump a amenintat cu parasirea Aliantei? Motivul real al mentinerii NATO dupa disparitia URSS nu a fost decat servirea intereselor americane? SUA sunt contrariate acum de o Europa care s-a trezit pana la punctul de a arata performante economice comparabile si de a incorpora, in locul SUA, o diplomatie mondiala rezonabila? NATO asigura securitatea teritoriului european. Este inca necesara. A permis o interoperabilitate de neconceput intre toate armatele unei Europe, care are mijloace, daca le hotaraste,  depunand eforturi reale de aparare durabila pentru a-si asigura singura securitatea. Alianta este si tabara democratiilor liberale intr-o lume in care teritoriul lor este in declin. Este utila in fata unor vecinatati revizioniste si nesigure. Alt NATO n-avem, aici , in Europa.

Muma democratiei se pupa cu dictatorii

Alte intrebari se pot pune: alegand sa discute (deci sa-i legitimeze) cu dictatori precum Kim Jong-un, sa se intalneasca, la cateva zile dupa summit-ul Aliantei, tocmai cu Vladimir Putin, deci sa prefere bilateralismul, sa incerce in toate discursurile sa-i divizeze pe europeni (starnind ingrijorarea celor mai apropiati parteneri) ”aliatul” Trump s-a decis sa slabeasca Europa? Adica celalalt pol al democratiei mondiale? Pentru a ramane  bot in bot cu Asia emergenta si regimurile autoritare? Poporul american, var cu europenii, va fi de acord cu aceste rupturi pe care le tot flutura Trump, rupturi care le vor afecta propriile interese? Europenii au motive sa-i puna franc si ei o intrebare acestui presedinte si sa nu accepte criticile sale inexacte: vrea sa paraseasca NATO? Numai faptul ca aceasta a fost evocata de Trump arata cum s-a schimbat peisajul international, si al Europei care trebuie sa se grabeasca pentru a raspunde, prin ea insasi, si de-o maniera credibila, nevoilor securitare si asteptarii cetatenilor.

author avatar
Tudor Borcea
1.471 afisari

5 COMENTARII

  1. Este posibil ca SUA sa simta ca nu mai poate mentine atat de mari cheltuieli cu apararea tarilor din NATO,vazand ca mai marii UE li se falfaie si aloca sume din ce in ce mai mici la inarmare punand accentul pe dezvoltarea economiilor lor.Pai daca iese SUA din Nato noi am imbuliNAT-O,vom ramane nu doar o Colonie a Ue ci vom fi ,la un moment dat,cat de curand,lasati in voia sortii,mai bine zis pe propriile picioare si alea oloage.In cazul acesta Mutalakul va fi numit permanent guvernatorul-diktator-politruk al Coloniei,pana cand se vor reamparti zonele de influenta,ca la Yalta,Malta etc.

  2. NATO isi muta (treptat) trupele la granita cu rusia. Pragul de 2 % sau de 4% nu va fi atins pt ca Germania et Co (intentionat nu scriu UE – pt ca UE e moarta de mult) vrea sa scape de SUA. SUA abia asteapta sa iasa din NATO. SUA vrea doar sa separe teritorial rusia de germania prin cordonul sanitar polonia – tarile baltice – romania.

    Daca rusia nu-si retrage trupele din MOLDOVA (AKA TRANSNISTRIA – teritoriu creat artificial), NATO o sa foloseasca motivul sa aduca trupe in ROMANIA.

    Seldom keen on such detailed discussions, the US president turned up late and came with a different agenda.

    Ignoring the discussion about Georgia and Afghanistan, Trump charged forward, saying his predecessors in the White House had pushed for an increase by Europeans on defence spending and he was not going to put up with it. Dispensing with the usual diplomatic niceties, he pointed at Merkel, whom he dislikes on a personal level as well as over their policy differences, and said: “You, Angela.”

    The most stunning comment came from a source reported by Reuters: “He said they must or the United States would go it alone.”

    This was greeted with shocked silence. It had seemed unthinkable: a US president threatening to that the US has regarded as a cornerstone of its military strategy for 69 years.

    Could Trump pull US out of Nato and what would happen if he did?
    Read more
    No one appears to be disputing the words. What is being disputed is the interpretation. Reuters reported Trump as having threatened to quit Nato but then rescinded this. Macron insisted this had not been Trump’s meaning.

    But just as alarming was the apparent ultimatum. European leaders who have so far failed to reach Nato’s 2% are talking about achieving this years from now, not by January.

    https://www.theguardian.com/us-news/2018/jul/12/how-trumps-nato-summit-meltdown-unfolded

  3. Nu cred. Visul Nato dar si Ue s-a intemeiat dupa sacrificiul ostasilor americani in cele 2 razboaie si nu o sa va vina sa credeti el a aparut într-un lagar german cu ofiteri americani. America e ombilical legata de Europa nu numai nativ cultural si economic dar si prin articolul 5 Dumas. Dar asa cum americanii pot respecta articolul 5 si Donald a zis ca il respecta, asa si europenii au datoria sa respecte articolul 3 de buget. Romania o face cred ca si tari mai puternice o pot face. Daca nu o fac inseamna ca ia Nato peste picior.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger