AcasăNewsZbor istoric: Australia-Europa, fara escala

Zbor istoric: Australia-Europa, fara escala

Primul avion de pasageri care efectueaza un zbor direct, fara escala, intre Australia si Marea Britanie a decolat sambata din Perth cu destinatia Londra, scurtand la 17 ore si 20 de minute faimoasa „Kanguroo Route“, a anuntat compania aeriana australiana Qantas. Acest zbor istoric a fost facut de un Boeing 787 Dreamliner avand 230 de pasageri si 16 membri ai echipajului.

Primul zbor direct intre Australia si Europa a ajuns la Londra dupa o calatorie de 17 ore si sase minute, parcurgand 14.875 de km de la Perth.  Este vorba de primul zbor direct regulat intre cele doua continente, potrivit Qantas, una din cele mai vechi companii aeriene. In momentul lansarii ‘Kanguroo Route’, in anul 1947, un avion a avut nevoie de patru zile si noua escale intre Sydney si Londra.

Cu o lungime de 14.498 de kilometri, noua legatura se claseaza pe locul al treilea in functie de distanta parcursa in timpul unui zbor comercial. Este de asemenea cel mai lung zbor efectuat pana acum de un avion Dreamliner.

Afaceristii, tinta companiilor aeriene

Aceasta noua legatura se inscrie intr-un ambitios proiect al Qantas de a creste numarul zborurilor pe distante foarte lungi, inclusiv la un moment dat cele intre coasta de est a Australiei si Europa, intitulat “Project Sunrise”. Directorul general de la Qantas, Alan Joyce, a estimat anul trecut ca acest zboruri ar constitui „ultima frontiera pentru aviatia mondiala”. In prezent recordul in materie de zboruri comerciale este detinut de cursa Doha-Auckland asigurata de Qatar Airways (14.535 kilometri in 17 ore si 40 de minute), urmata de cursa Dubai-Auckland a Emirates Airlines (14.200 kilometri in 17 ore si 20 de minute), cursa Los Angeles-Singapore a United Airlines (14.100 kilometri in 17 ore si 20 de minute) si cea pe ruta Sydney-Dallas a companiei Qantas (13.800 kilometri). Avioanele de noua generatie, construite din materiale compozite, mai usoare si avand un consum de combustibil redus, ofera un nou elan zborurilor lungi. In acest an, Airbus va livra pentru Singapore Airlines, primul sau A350-900 URL (ultra long range) capabil de zboruri de 16 ore pe o distanta de 15.000 km. Boeing propune modelul 777-8 cu o raza de actiune de 16.110 km. Zborul direct permite castigarea a trei sau patru ore pierdute in escale sau intr-o noapte de hotel. Oamenii de afaceri sunt tinta companiilor aeriene cu aceste zboruri dar nu numai: evitarea unor escale le convin si persoanelor varstnice, celor cu mobilitate redusa sau copiilor.

author avatar
Tudor Borcea
248 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger