AcasăNewsZanganit de catuse pentru procurorul camatar Laurentiu Grecu

Zanganit de catuse pentru procurorul camatar Laurentiu Grecu

Procurorul Laurenţiu Grecu este cercetat penal

La o distanta de doi ani de cand “National” a dezvaluit implicarea in diverse acte de camatarie si inselaciune a procurorului Laurentiu Grecu de la Parchetul Judecatoriei Targu Jiu, institutiile abilitate ale statului confirma demararea unor verificari pe tema. Desi faptele penale ale procurorului Grecu se stiau de mult, lucrurile par sa se miste abia dupa ce fostul partener de afaceri a lui Grecu, care a preluat de la magistrat o firma pentru a-l scapa de datorii, s-a denuntat.

Procurorul Laurenţiu Grecu este cercetat penal

In plus, informatii nou aparute arata ca acelasi procuror Grecu este suspect de savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si santaj, deoarece ar fi intervenit si ar fi exercitat presiuni asupra conducerii Complexului Energetic Oltenia pentru a obtine plata unor despagubiri insemnate pentru niste terenuri ce i-ar fi fost expropriate familiei sale in vederea extinderii unor cariere miniere in zona Motru. In fine, o a treia speta este legata de imprumuturile de mii de euro dati cu camata de procurorul Grecu, bani pe care nu i-a mentionat niciodata in declaratiile sale de avere.

Denuntat de partenerul recidivist

Manevrele financiare ale procurorul Grecu, denuntate la Parchet

Desi un pic tarzie, demararea cercetarilor privind faptele procurorului Laurentiu Grecu – angajat al Parchetului Judecatoriei Targu Jiu, ar avea la baza, potrivit informatiilor detinute de ziarul “National”, un denunt formulat tocmai de cel ce i-a fost partener de afaceri lui Grecu in urma cu sase ani, Marcel Ruset.

Laurentiu Grecu a ascuns din declaratiile de avere miile de euro oferiti cu imprumut prin contracte cu titlu executoriu

In anul 2009, cand nu era inca magistrat, pentru a scapa de datoriile acumulate de firma Laremi Trans SRL pe care o detinea in calitate de unic actionar, Laurentiu Grecu i-a cesionat afacerea lui Marcel Ruset. Personajul nu a fost ales intamplator, fiind cunoscut cu antecedente penale. In schimbul preluarii firmei, Laurentiu Grecu i-ar fi promis lui Ruset bani, dar si bunuri. Dupa cesiunea care s-a produs la data de 8 septembrie 2009, Laurentiu Grecu a continuat, in timp ce frecventa cursurile Institutului National al Magistraturii, sa deruleze diverse afaceri prin SC Laremi Trans SRL, falsificand semnaturile lui Marcel Ruset, plecat intre timp in Italia. Speriat probabil de implicarea sa in fostele afaceri ale lui Laurentiu Grecu, ajuns intre timp procuror, Marcel Ruset a pus pe hartie toata povestea in fata procurorilor.

“La data de 8 septembrie 2009 am fost cooptat de Grecu Nica Laurentiu din Motru, pe care l-am cunoscut in perioada in care era politist la Economic la Motru. Ne-am intalnit si acesta mi-a propus, in schimbul unei sume de bani, sa-mi predea firma lui – SC Laremi Trans SRL. La care eu i-am raspuns ca nu pot sa i-o iau datorita cazierului judiciar. Dupa aceea i-am dat buletinul si a zis ca se descurca el personal. Dupa ce a rezolvat la Camera de Comert si la Notariatul Pasarin, a zis ca nu mai are bani si mi-a dat un cap-tractor. Mi-a adus capul-tractor la Baia de Arama si mi l-a bagat in curte, la domiciliu. A oprit actele de la capul-tractor spunandu-mi ca mi le va da la ultima semnatura. Am aflat ca firma Laremi Trans SRL a falimentat si are pe rol procese comerciale datorita cecurilor si biletelor la ordin fara acoperire, fiind in incidenta bancara. Dupa ce a primit interdictie de la Banca Nationala, a continuat sa emita alte cec-uri si ordine de plata false, falsificandu-mi semnatura mea in calitate mea de administrator. Eu am parasit tara la o luna dupa ce am preluat firma si patru ani continuu am locuit in Italia, la Foggia – Cerniola”, se arata in denuntul lui Marcel Ruset.

Numele procurorului Grecu, legat de CEC-uri false si inselatorii

Desi nu a fost intrebat despre existenta unor plangeri sau denunturi, Parchetul de la Craiova a recunoscut ca impotriva magistratului Laurentiu Grecu exista formulate mai multe acte de sesizare.

Faptele denuntate de Ruset se confirma. In Centrala Incidentelor de Plati sunt mentionate si acum doua incidente majore de plata pe numele SC Laremi Trans SRL, ambele datand din perioada in care actualul procuror Laurentiu Grecu era unic actionar si unic administrator al afacerii. La data de 4.02.2009, Grecu a emis  fila cec serie BC300, numar 1287524, in suma de 49.573 lei. Fila cec a fost refuzata la plata, iar acest lucru ar fi trebuit la acel moment sa conduca la deschiderea unui dosar penal. Dupa alte 15 zile, pe 19.02.2009, Grecu a emis o a doua fila cec cu seria BC300, numarul 1287519, cu o valoare tot de 49.573 lei. Si aceasta a fost refuzata la plata.

In plus, numeroasele dosare de executare silita aflate pe rolul instantelor formulate impotriva SC Laremi Trans SRL arata cat se poate de clar cum Laurentiu Grecu si-a pagubit partenerii comerciali, carora nu le-a mai platit niciodata contravaloarea marfurilor si serviciilor cumparate.

Bani cu camata si avere nejustificata

De departe insa, cea mai grava problema pe care procurorul Laurentiu Grecu o are acum este cea referitoare la justificarea averii. Descoperirea a zeci de contracte notariale prin care Grecu oferea bani cu imprumut diverselor persoane ii poate aduce magistratului nu doar o noua ancheta penala, ci si confiscarea averii. Caci, in perioada in care era cursant al Institului National al Magistraturii, dar si dupa ce a fost numit procuror la Targu Jiu, Laurentiu Grecu a dat cu imprumut mii si mii de euro. Cum nu putea sa justifice provenienta acestor sume, Grecu a ales sa nu mentioneze in declaratiile sale de avere imprumuturile acordate prin contractele incheiate la notarii Pasarin Ovidiu si Cornea Daniela din Motru.

El a declarat in mod fals ca in anul 2010, inainte de a fi numit procuror, nu a realizat nici un venit, traind doar din salariul de profesor al sotiei. Contractele de imprumut din acea perioada arata ca, dimpotriva, magistratul oferea si cate 5.600 de euro cu imprumut. Iar cand nu primea inapoi acesti bani, incepea sa ii execute silit pe cei imprumutati. Nici in declaratiile de avere din anii urmatori Grecu nu a mentionat sumele acordate diverselor persoane. In tot acest timp, averea procurorului s-a extins cu doua imobile, dar si cu depozite bancare. Toate aceste neconcordante si omisiuni vor fi probabil lamurite de Agentia Nationala de Integritate, care va putea dispune confiscarea averii procurorului si trimiterea lui in judecata.

Santaj asupra conducerii CEO

Pe langa faptele penale enuntate mai sus, se pare ca acelasi procuror Laurentiu Grecu de la Targu Jiu ar mai fi autorul si al unor infractiuni de santaj si trafic de influenta. El ar fi abuzat de functia publica pe care o ocupa si ar fi exercitat presiuni asupra conducerii Complexului Energetic Oltenia pentru ca familia sa sa primeasca despagubiri mai mari pentru niste terenuri expropriate in zona Motru. De altfel, pe rolul Judecatoriei Motru sunt mentionate doua dosare prin care Ecaterina Grecu, mama sa, a cerut despagubiri mai mari de la Complexul Energetic Oltenia.

Nu ar fi prima data cand procurorul Grecu isi foloseste functia pentru a-si rezolva probleme personale. In perioada in care detinea firma de transport Laremi Trans SRL, el ar fi  carat cu camioanele sale materiale pentru construirea drumului Plostina-Miculesti, lucrarea fiind finantata de Compania Nationala a Lignitului. Antreprenorul lucrarii a fost atunci Cristea Fluieratorul, un lider sindical. Deoarece Fluieratorul nu ar fi acceptat sa ii achite lui Grecu toate facturile de transport, multe dintre ele fictive, imediat ce a ajuns procuror acelasi Grecu i-a deschis dosar penal fostului sau partener. In cauza a fost implicat si Patru Florentin, un alt sindicalist caruia procurorul Grecu ii oferea imprumuturi de mii de euro. Date fiind aceste relatii, procurorul Grecu ar fi trebuit sa fie cercetat disciplinar, iar rechizitoriul sau anulat.

author avatar
National
6.851 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger