AcasăNewsZacamant important de gaze, descoperit in Marea Neagra

Zacamant important de gaze, descoperit in Marea Neagra

(foto: 9am.ro)

Reprezentantii Romgaz au anuntat, miercuri dimineata, ca s-a descoperit un zacamant important de gaze in Marea Neagra, in sectorul romanesc.

(foto: 9am.ro)

Descoperirea a fost facuta gratie lucrarilor efectuate la sonda de explorare LIRA 1X. Deocamdata nu se stie cantitatea exacta de gaze, dar se vorbeste de posibilitatea de a depasi bariera celor 30 de miliarde metri cubi de gaze naturale.

„Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obtinute in timpul forajului, precum si ale investigatiilor geofizice, sonda LIRA — 1X a intalnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri. In conformitate cu datele seismice, suprafata zacamantului poate atinge 39 kmp iar rezervele, care urmeaza a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depasi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale. Succesul sondei LIRA — 1X a dus la o diminuare a riscurilor in ceea ce priveste lucrarile viitoare de investigatii geologice pentru o serie de prospecte care reprezinta un potential semnificativ in ceea ce priveste continutul de resurse, localizate atat in apropierea structurii LIRA, cat si in alte zone ale perimetrului”, este mesajul transmis de cei de la Romgaz.

Trebuie precizat ca lucrarile de explorare geologica sunt efectuate, din 2011, de cei de la Lukoil in baza unui acord de concesiune incheiat cu Guvernul Romaniei. Conform romaniatv.net, Lukoil detine 72% din cota de participare la Acordul de Concesiune, PanAtlantic Petroleum 18%, iar Romgaz doar 10%.

author avatar
Cristi Ionita
99 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger