AcasăNewsYou’re fired! Ai tradat!

You’re fired! Ai tradat!

Trump incepe decapitarile nesupusilor

Exact ca intr-un episod din seria The Apprentice, Donald Trump l-a demis pe ministrul interimar al Justitiei, Sally Yates, numita de Obama. Motivul:  a refuzat sa aplice decretul anti-imigratie semnate de presedintele SUA. ”Nu sunt convinsa de legalitatea sa”, a spus Yates.

Trump incepe decapitarile nesupusilor

Zece minute mai tarziu, un alt ordin a venit de la Casa Alba: acela de inlocuire a sefului interimar al Serviciului de imigrari si vami (ICE) Daniel Ragsdale, mostenit tot de la Obama. Noul ministru interimar al Justitiei, Dana Boente, s-a grabit sa declare ca va aplica intrutotul controversatul decret emis de Trump.

Sally Yates

”Am dat instructiuni departamentului Justitiei sa-si faca datoria asa cum am jurat si sa apere ordinele legale ale presedintelui nostru”, a precizat Boente. Intr-un comunicat vitriolant al Casei Albe, Sally Yates, care asigura interimatul in asteptarea confirmarii candidatului lui Trump, Jeff Session, de catre Senat, este acuzata ca ”a tradat departamentul Justitiei”. Anterior demiterii, Yates a publicat o nota in carea neaplicarea decretului lui Trump, estimand ca nu convinge legal, inerzicand arbitrar intrarea pe teritoriul SUA a unor cetateni din sapte tari musulmane.

Cat de rau e decretul?

David French (National Review) puncteaza cateva aspecte ale ”muslim ban”. Numarul refugiatilor care pot intra in tara nu trebuie sa depaseasca 50.000 de persoane, stipuleaza decretul. Aceasta cifra nu difera mult de cotele in vigoare din perioada lui George W. Bush si Barack Obama (27.000 in 2002 si, respectiv 70.000 in 2013). Iar Trump nu face altceva decat sa intareasca controlul fluxului de persoane ce intra in SUA, folosind cifrele precedente ca punct de plecare. ”Nimic preocupant”, arata French, si cu privire la faptul ca decretul interzice accesul pe teritoriul SUA, timp de 90 de zile, cetatenilor din Irak, Siria sau din alte tari unde se afla zone de conflict. ”Este un pas logic, tinand cont ca aceste tari sunt sfartecate de grupari islamiste sau se afla sub controlul unor puteri jihadiste, ostile Washingtonului”. In toate cazurile, interdictia va fi ridicata insa dupa ce departatmentul Securitatii interne va fi ”convins” ca nici un refugiat nu reprezinta o amenintare pentru siguranta nationala. Mai ale in cazul refugiatilor sirieni. ”Cand stim ca inamicii vor sa loveasc America, cand stim ce au facut in Europa, cand administratia noastra este sceptica cu privire la posibilitatea de a verifica minutios profilul refugiatilor, o pauza in aceste conditii este chiar necesara”. Si, contrar criticilor lui Trump, textul decretului nu contine nici un cuvant in ce-i priveste pe musulmani, nu specifica nici o religie. Dar este constitutional ”muslim ban”? Imposibil de raspuns la ora actuala, estimeaza juristii. Presedintele SUA poate emite cate decrete doreste, in toate domeniile, cu conditia ca ele sa nu fie impotriva unei legi in vigoare sau a Constitutiei. Ar dura luni de zile pentru ca caracter anticonstitutional al decretului lui Trump sa fie dovedit. Pentru multi, el este asimilat unei discriminari religioase la frontierele SUA. Daca acest presupus caracter discriminatoriu cu privire la o religie este dovedit atunci acest text este in afara Constitutiei. Dar Trump a repetat: ”Nu are de-a face cu religia, este vorba de terorism si de siguranta SUA”.

”Muslim ban” n-ar fi oprit atentatorii dupa 9/11

Nici unul din cei 12 teroristi care au atacat SUA dupa momentul 9/11 2001 , omorand un total de 94 persoane, nu au emigrat dintr-una din tarile vizate de decretul lui Trump. Toti sunt cetateni americani sau rezidenti cu forme legale, arata CNN. Nici unul nu a emigrat sau nu a fost nascut intr-o familie care a emigrat dintr-o tara de pe lista administratiei Trump:  Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen. Mai mult, jumatate din cele 400 de persoane acuzate, dupa 11 septembrie, de actiuni teroriste in general sunt cetateni nascuti in SUA. 80% din ei au cetatenie americana sau forme legale de rezidenta.

Obama ataca

Cu toate ca la predarea mandatului a declarat ca va denunta orice atac asupra ”valorilor cheie ale Americii”, Barack Obama s-a exprimat abia dupa o saptamana in care Trump a semnat la decrete pe banda rulanta. ”In ce privesc comparatiile cu deciziile politicii externe ale presedintelui Obama, presedintele (Obama) este in dezacord fundamental cu notiunea de a discrimina indivizi din cauza religiei acestora”, a indicat purtatorul de cuvant al lui Obama, Kevin Lewis. Obama i-a sustinut si pe manifestantii anti Trump. ”Faptul ca ei isi exercita dreptul constitutional de mobilizare, de adunare si de a se a face auziti de alesi corespunde exact la ceea ce dorim sa vedem atunci cand valorile americane sunt in joc”.

May mentine invitatia, Johnson il evoca pe Ceausescu

In ciuda unei petitii semnate de 1,5 milioane de persoane care cereau anularea vizitei de stat a lui Donald Trump in Marea Britanie, premierul Theresa May refuza sa cedeze. ”Am trimis o invitatie, iar aceasta invitatie este mentinuta”, a insistat May, chiar daca a revendicat o abordare ”diferita” a chestiunii migratorii fata de Trump. Chiar daca mii de manifestanti s-au adunat la resedinta sa din 10 Downing Street, strigand ”Rusine, May!”. De partea sa, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a estimat ca nu trebuie demonizata vizita lui Trump in Regat, ca sef de stat, cata vreme, cu ani in urma,  Regina i-a primit cu acelasi protocol pe Nicolae Ceausescu si pe Robert Mugabe, presedintele Zimbabwe (”pretinul” lui Ceausescu, pe vremuri). Si nu s-a facut gaura-n cer. Or, Trump este ”liderul celei mai vechi si importante democratii si cel mai bun aliat al nostru”.

Aproximativ 900 de refugiati, autorizati sa intre in SUA

Potrivit unui document internt al departamentului de Securitate interna, 827 de derogari au fost acordate refugiatilor vizati de ”muslim ban”. Acestia vor putea intra in SUA in cursul acestei saptamani, pentru ca au fost considerati ca fiind ”in tranzit” si instalarea lor fusese aprobata inaintea intrarii in vigoare a decretului de suspendare temporara a gazduirii refugiatilor. Nationalitatea acestora nu a fost precizata. Incepand de vineri si pana luni, 348 de posesori de vize au fost impiedicati la imbarcarea in avioane cu destinatia SUA iar 200 de persoane sosite pe aeroporturi americane au primit interdictie de intrare pe teritoriul american. In aceeasli perioada, alte 735 persoane au fost supuse interogatoriilor pe aeroporturile americane, din care 394 erau rezidenti permanenti (carte verde).

Teroristul din Quebec, fan Trump si Marine Le Pen

Alexandre Bissonnette (27 de ani, student la stiinte politice la Universitatea Laval) , acuzat de atacul armat asupra moscheei Sainte-Foy din Quebec, soldat cu sase morti si 5 raniti (din care trei in stare foarte grava) este prezentat de mass-media ca o ”personalitate antisociala” dar non violenta. Potrivit Radio Canada, tanarul era abonat la paginile Facebook pro-Trump, pro Marine Le Pen si pro Israel. Cei ce l-au cunoscut afirma insa ca nu a postat niciodata pe soicial-media mesaje extremiste sau de admiratie pentru politicienii extremisti. Bissonette a fost inculpat pentru 6 crime cu premeditare (asasinate), si 5 tentative de omor.

author avatar
Tudor Borcea
295 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger