AcasăNewsWannaCry a costat lumea 1 miliard de dolari

WannaCry a costat lumea 1 miliard de dolari

Criminal hiding behind a mask turns up on computer screen asking the owner for money. Concept of phishing and ransomware, where the computer has all files on the harddrive encrypted and the victims need to pay a ransom in order to get their files unlocked.

La aceasta suma se ridica daunele economiei mondiale, dupa atacul cibernetic fara precedent care a afectat multe tari, institutii si companii de top, au calculat expertii companiei de securitate informatica KnowBe4.

Pierderea de informatii, reducerea sau  intreruperea productivitatii, dar si loviturile de imagine, au zguduit serios afacerile Vodafone, grupului american FedEx, uzinele Renault, inclusiv in Romania, National Health Service din Marea Britanie, Deutsche Bank, ministerul francez al Apararii si universitati din Italia si Grecia. In Rusia, Oleg Khramov, secretar adjunct al Consiliului de Securitate al tarii, a anuntat ca virusul nu a provocat daune serioase obiectivelor critice ale infrastructurii IT datorita sistemului guvernamental de prevenire, detectare si lichidare a consecintelor atacurilor cibernetice. Impresionant, numai ca WannaCry a afectat Ministerul de Interne, Caile Ferate, operatorul telecom MegaFon, dar si Sberbank, cea mai mare banca din Rusia si din Europa de Est. Virusul s-a transmis si la  computerele Postei rusesti(cu 350.000 de angajati), pentru ca terminalele  rulau mai ales sistemul de operare Windows XP la care Microsoft nu a mai dat update-uri de securitate din 2014. Rata pirateriei software este in Rusia de peste 64%, mult peste media mondiala de 39%, iar numarul computerelor cu sistemele actualizate la zi este mic datorita preturilor ridicate ale licentelor: Windows 10 costa echivalentul a 140 de dolari.

author avatar
Bogdan Borcea
171 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger