AcasăNewsVrajitoarele Americii

Vrajitoarele Americii

Expozitia reflecta puterea, spiritul de rezistenta si energie inerente fiecarei femei

Cuvantul ”vrajitoare” nu semnifica numai un singur lucru ci presupune o multitudine de identitati, explica Frances F. Denny. De trei ani, aceasta fotografa  portretizeaza femeile care se revendica a fi vrajitoare in secolul 21.

Expozitia reflecta puterea spiritul de rezistenta si energie inerente fiecarei femei

”In ochii mei, vrajitoria si feminismul sunt pereche. Credinta feminista este un curent important in randul acestor femei”, spune Frances a carei expozitie foto, ”Major Arcana: Witches in America”, este expusa la galeria ClampArt din New York, luna aceasta. Pasiunea lui Frances pentru vrajitoare dateaza de mult, de cand a descoperit un lucru tulburator: al zecelea ei strabunic a fost judecator central la procesele vrajitoarelor din Salem (1692-1693, soldate cu spanzurarea a 14 femei si 5 barbati, acuzati de vrajitorie) iar cea de-a opta strabunica a fost acuzata de vrajitorie.

Shine New York

”Coincidenta m-a frapat si mi-e declansat interesul fotografic pentru vrajitoarele moderne”, a explicat Frances Denny. La ora actuala, vrajitoare in acceptiunea termenului sunt ”wiccanele”, adica cele ce practica religia Wicca, o religie neopagana consacrata practicii vrajitoriei, folosirii rituale a magiei.

Meredith Moretown Vermont

Wiccanismul este divizat intr-o varietate de branse, inspirate de figuri precum Starhawk (Miriam Simos, scriitoare, militanta si influenta figura in curentul neopagan din SUA, care s-a declarat vrajitoare) sau Zsuzsanna Budapest (scriitoare si fondatoare a unei ramuri Wicca). De partea cealalta sunt vrajitoare care nu au apartenente la culturi neopagane sau religioase dar care se revendica a fi vrajitoare ca identitate feminista sau politica. Exista si vrajitoare care practica tarotul, magia sau astrologia si folosesc diferite obiecte ritualice.

Wolf Brooklyn

Fotografa relateaza ca vrajitoria i-a fost frecvent descrisa ca o recucerire a ”divinului feminin” in sensul ca povestile si puterea femeilor au fost mereu ocultate si suprimate in cea mai mare parte din istoria omenirii. ”Vrajitoria este un arhetip feminist care incarneaza o feminitate contemporana, provocanta si libera. Unul din lucrurile cele mai frapande pe care le-am descoperit in cadrul acestui proiect a fost diversitatea comunitatii vrajitoarelor in termeni etnici, de varsta, socio-economici si geografici”, a declarat Francez F. Denny.

Maja Los Angeles
author avatar
Bogdan Borcea
353 afisari
Zenville

Ultimele știri

Din aliaţi, duşmani? Nicolae Ciucă a anunţat ce s-ar putea întâmpla între el şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale 2024

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că trebuie găsită cea mai bună soluție pentru problemele actuale din România.Asta ar însemna, conform liderului liberal, inclusiv o...

Vânt puternic în mai multe zone din țară. Avertizare de la ANM – HARTA/Cum va fi vremea în București

Vântul va avea intensificări, vineri, în cea mai mare parte a țării. Rafalele vor fi mai puternice la munte, în zona înaltă. Meteorologii au...
proger