Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Vrajitoarele Americii

Vrajitoarele Americii

Autor:

Cuvantul ”vrajitoare” nu semnifica numai un singur lucru ci presupune o multitudine de identitati, explica Frances F. Denny. De trei ani, aceasta fotografa  portretizeaza femeile care se revendica a fi vrajitoare in secolul 21.

 

vrajitoare mare Vrajitoarele Americii

Expozitia reflecta puterea, spiritul de rezistenta si energie inerente fiecarei femei

”In ochii mei, vrajitoria si feminismul sunt pereche. Credinta feminista este un curent important in randul acestor femei”, spune Frances a carei expozitie foto, ”Major Arcana: Witches in America”, este expusa la galeria ClampArt din New York, luna aceasta. vrajitoare 4 Vrajitoarele AmericiiPasiunea lui Frances pentru vrajitoare dateaza de mult, de cand a descoperit un lucru tulburator: al zecelea ei strabunic a fost judecator central la procesele vrajitoarelor din Salem (1692-1693, soldate cu spanzurarea a 14 femei si 5 barbati, acuzati de vrajitorie) iar cea de-a opta strabunica a fost acuzata de vrajitorie.

vrajitoare1 Vrajitoarele Americii

Shine (New York)

”Coincidenta m-a frapat si mi-e declansat interesul fotografic pentru vrajitoarele moderne”, a explicat Frances Denny. La ora actuala, vrajitoare in acceptiunea termenului sunt ”wiccanele”, adica cele ce practica religia Wicca, o religie neopagana consacrata practicii vrajitoriei, folosirii rituale a magiei.

vrajitoare 2 Vrajitoarele Americii

Meredith (Moretown, Vermont)

Wiccanismul este divizat intr-o varietate de branse, inspirate de figuri precum Starhawk (Miriam Simos, scriitoare, militanta si influenta figura in curentul neopagan din SUA, care s-a declarat vrajitoare) sau Zsuzsanna Budapest (scriitoare si fondatoare a unei ramuri Wicca). De partea cealalta sunt vrajitoare care nu au apartenente la culturi neopagane sau religioase dar care se revendica a fi vrajitoare ca identitate feminista sau politica. Exista si vrajitoare care practica tarotul, magia sau astrologia si folosesc diferite obiecte ritualice.

vrajitoare 3 Vrajitoarele Americii

Wolf (Brooklyn)

Fotografa relateaza ca vrajitoria i-a fost frecvent descrisa ca o recucerire a ”divinului feminin” in sensul ca povestile si puterea femeilor au fost mereu ocultate si suprimate in cea mai mare parte din istoria omenirii. ”Vrajitoria este un arhetip feminist care incarneaza o feminitate contemporana, provocanta si libera. Unul din lucrurile cele mai frapande pe care le-am descoperit in cadrul acestui proiect a fost diversitatea comunitatii vrajitoarelor in termeni etnici, de varsta, socio-economici si geografici”, a declarat Francez F. Denny.

vrajitoare 5 Vrajitoarele Americii

Maja (Los Angeles)    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 18-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!