AcasăNewsVot istoric pentru viitorul lui Merkel

Vot istoric pentru viitorul lui Merkel

Cine o va inlocui pe Merkel la conducerea CDU va conduce si locomotiva Europei

Partidul Conservator  a desemna maine succesorul Angelei Merkel, dupa 18 ani de cand aceasta s-a aflat la conducerea formatiunii politice, un vot determinant pentru soarta politica a lui Merkel dar si pentru Germania.

Cine o va inlocui pe Merkel la conducerea CDU va conduce si locomotiva Europei

Alegerea celor 1001 de delegati ai Uniunii Crestin Democrate (CDU), care se vor reuni la Hamburg, este cruciala pentru ca, ”cine va castiga presedentia celui mai mare partid din Germania va deveni, in cele din urma, cancelar”, a indicat pentru Afp Eckhard Jesse, politolog la universitatea din Chemnitz. Jocurile sunt departe de a fi facute intre cei doi favoriti. De de-o parte, Annegret Kramp-Karrenbauer (56 de ani), secretar general al CDU, supranumita ”Merkel bis” din cauza ca impartaseste (dar nu total) linia centrista a cancelarului. Pe de alta parte, milionarul Friedrich Merz (63 de ani) care doreste un viraj la dreapta al partidului si al tarii. In fruntea primei economii europene de 13 ani, cea alintata ”Mutti Merkel” a anuntat in octombrie, dupa doua alegeri regionale extrem de dezamagitoare, ca va ceda fraiele CDU si va parasi functia de cancelar, in 2021, cand i se va incheia cel de-al patrulea si ultim mandat. Dar aceasta va depinde in mare parte de numele succesorului ei in fruntea CDU. Iar CDU are nevoie ca niciodata de un nou suflu. Atacat de extrema dreapta AfD (Alternativa pentru Germania) si macinat de Verzi, CDU si aliatul bavarez CSU nu mai strange in sondaje decat 28% din intentiile de vot. Iar partenerul sau guvernamental, Partidul Social Democrat (SPD) traverseaza o criza si mai rea.

Recuperarea alegatorilor

AfD, care a intrat surprinzator in camera deputatilor, acum un an, s-a hranit cu fricile alimentare de politica migratorie generoasa a Angelei Merkel, in urma careia germanii s-au trezit, numai intr-un an, cu peste un milion de refugiati sirieni si irakieni pe cap. Pentru candidatii la sefia CDU, obiectivul principal este deci recuperarea alegatorilor, de unde si pozitiile lor dure privind gazduirea migrantilor.Friedrich Merz a pus chiar in discutie dreptul la azil, ala cum este inscris in Constitutie. Iar Annegret Kramp-Karrenbauer s-a pronuntat pentru trimiterea peste granita a oricarui refugiat care incalca legea. De fapt toti pretendentii la conducerea CDU incearca sa se demarce de mostenirea politica a lui Merkel. In ciuda rezistentei  de ”animal politic” a Angelei Merkel, multi observatori prevad ca va parasi cancelaria inainte de 2021, dupa alegerile europene din mai daca, asa cum este de asteptat, partidele traditionale vor din din nou sanctionate si, mai tarziu, la alegerile regionale din trei landuri din estul tarii, bastioane ale extremei dreapta. Pentru politologul Eckhard Jesse, un mandat pana in 2021, indiferent ce se intampla, ”este cvasi-exclus, deoarece SPD nu va ramane in coalitie pana atunci”.

Cea mai puternica femeie din lume

Pentru a patra oara consecutiv, revista americana Forbes a desemnat-o, ieri,  pe Merkel drept cea mai puternica femeie din lume. Premierul britanic Theresa May se afla pe locul doi, ca si anul trecut. Locul trei este ocupat de directoarea FMI, Christine Lagarde, urmata de PDG-ul General Motors, Mary Barra. Abigail Johnson, directoarea gigantului financiar Fidelity, inchide acest top cinci. Forbes isi stabileste clasamentul tinand cont de averea, prezenta mediatica si influenta personalitatilor feminine.

author avatar
Tudor Borcea
86 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger