AcasăNewsVom vota din nou pe liste

Vom vota din nou pe liste

Mult laudatul vot uninominal nu a facut nicio branza in Romania, ca urmare ne intoarcem din nou la listele de partid

USL a inceput sa lucreze la viitoarea lege electorala, in calcul fiind luat votul pe liste sau cel mixt.

Mult laudatul vot uninominal nu a facut nicio branza in Romania, ca urmare ne intoarcem din nou la listele de partid

Cu votul pe liste lucrurile sunt simple, pur si simplu ne intoarcem la vechiul sistem, valabil pana la scrutinul din 2004 (inclusiv). In cazul votului mixt, modelul studiat este cel german, jumatate vot pe liste si jumatate vot uninominal, dar aceasta proprortie poate fi modificata in functie de rezultatul negocierilor.

Conform informatiilor la zi, acest tip de vot pare sa intruneasca acordul partidelor dambovitene, chiar daca exista inca diferente de opinie legate de numarul parlamentarilor, de atributiile fiecareia dintre cele doua Camere etc. In plus, punerea la punct a unui sistem de vot mixt depinde si de modul in care va arata viitoarea impartire administrativa a Romaniei din moment ce USL se gandeste sa atribuie Senatului (rebotezat Camera Regionala), reprezentarea regiunilor si autoritatilor administratiei publice locale. In viziune completa, proiectul USL pare sa mearga pe ideea unui Parlament bicameral, format din circa 400 de alesi.

In ceea ce priveste Opozitia, se stie ca PDL isi pune la punct propriul proiect de lege electorala, in care Parlamentul va deveni unicameral, numarul alesilor se reduce la 300, iar sistemul de vot este copia celui german. De acord atat cu votul pe liste, cat si cu cel mixt, UDMR este gata sa accepte orice formula cu conditia acceptarii comasarii judetelor cu populatie predominant maghiara intr-o singura regiune, mai exact in asa numitul ”Tinut secuiesc”.

author avatar
Simona Badulescu
112 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nu mai faceti si nu mai induceti in opinia publica ideea ce actualul sistem de vot este uninominal! Este o „propaganda” a politicienilor cu scopul de a decredibiliza sistemul de vot uninominal! Atat timp cat exista redistribuire si liste suplimentare pentru reprezentare proportionala ACTUALUL SISTEM DE VOT ESTE UNUL MIXT. Si, as adauga, un sistem de vot mixt extrem de prost. Romania nu a avut niciodata sistem de vot uninominal. Ci doar sisteme de vot pe lista si mixt.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger