AcasăNewsVoia sa-l omoare pe Macron, de Ziua Frantei

Voia sa-l omoare pe Macron, de Ziua Frantei

11.500 de politisti si jandarmi vor fi mobilizati in Franta. 3000 de membri ai fortelor de ordine vor supraveghea defilarea din 14 iulie

Un barbat de 23 de ani a fost arestat si inculpat pentru ”actiune terorista individuala”. El a fost semnalat dupa ce a incercat sa achizitioneze un Kalasnikov de pe Internet, cu care sa-l asasineze pe presedintele Frantei, in timpul traditionalei defilari din 14 iulie.

11500 de politisti si jandarmi vor fi mobilizati in Franta 3000 de membri ai fortelor de ordine vor supraveghea defilarea din 14 iulie

Proiectul sau nu s-a finalizat dar ”determinarea sa a ramas intacta”, au anuntat ieri autoritatile franceze. Barbatul, descris ca un apropiat al ideologiei de extrema dreapta, a fost arestat, saptamana trecuta,  la domiciliul sau din Argenteuil. La venirea politistilor, acesta i-a amenintat cu un cutit. Alte arme albe au fost gasite in masina suspectului. El a  fost reperat dupa ce a incercat sa isi achizitioneze o arma de foc (arma de asalt) de pe un site de jocuri video.  Dupa semnalmentele mai multor internauti pe platforma Pharos (care permite semnalarea materialelor sau comportamentelor ilicite pe internet), politistii l-au retinut. In timpul audierilor, acesta a evocat , ”fara echivoc” defilarea din 14 iulie pentru a comite asasinatul. ”In egala masura, el a declarat ca vroia sa atace „musulmani, evrei, negri, homosexuali”. Suspectul nu era fisat ”S” dar era cunoscut politiei, avand la activ doua condamnari, ultima in 2016 pentru incitare la ura rasiala. A fost condamnat la trei ani de inchisoare (dintre care 18 luni cu suspendare) pentru ca a facut apologia lui Anders breivik, neonazistul norvegian care a ucis 77 de persoane in 2011. Anterior, fusese condamnat pentru detinere de  dispozitive explozive.

Criticat dur de intelectuali

O suta de intelectuali si specialisti francezi si sirieni i-au adresat o scrisoare deschisa lui Emmanuel Macron, publicata ieri, unde presedintele francez este aspru criticat pentru schimbarea sa de pozitie fata de presedintele Siriei, Bashar al -Assad. ”O eroare de analiza majora”, afirma semnatarii. Macron a declarat recent ca nu vede un ”succesor legitim” pentru Assad si ca acesta nu este ”dusmanul ” Frantei, ci al poporului sirian. „Este o eroare majora de analiza care nu doar ca va slabi Franta pe scena internationala, dar nu va limita in niciun fel terorismul”, scriu semnatarii, printre care se afla scriitorul sirian Samar Yazbek, intelectualul sirian Yassin al-Haj Saleh, cercetatorii Ziad Majed, Vincent Geisser sau Leila Seurat, jurnalistii Edith Bouvier sau Garance Le Caisne. ”Recunoscand legitimitatea lui Assad,  in contextul in care crimele sale sunt pe larg documentate, plasati Franta in pozitia de stat complice”, arata autorii scrisorii. ”Ati declarat ca vreti sa impuneti doua linii rosii: armele chimice si accesul umanitar. Acestea au fost incalcate de mult timp in deplina impunitate. Si mai  excludeti altele: bombardamente asupra populatiei civile, torturi si incarcerari in masa, asedierea unor orase, inrolari fortate.. Aceste abuzuri sunt la fel de inacceptabile”, denunta autorii textului. Acestia ii reproseaza lui Macron ca aliniaza diplomatia franceza la ”pozitiile americane si rusesti”, oferind ”un cec in alb” regimului Assad in numele luptei antiteroriste, in conditiile in care, arata acestia, ”Assad nu este dusmanul terorismului, este chiar promotorul lui”. In fine, intelectualii ii mai reproseaza presedintelui francez ca ”infantilizeaza un popor intreg”, poporul sirian. ”Nu luati in calcul ca el ar putea sa desemneze singur un succesor legitim pentru Assad”. Incepand cu 2011, razboiul din Siria a ucis peste 320.000 de oameni, provocand un exod in masa al refugiatilor.

author avatar
Tudor Borcea
167 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger