AcasăNewsVisul american sau un cosmar la scara mondiala?

Visul american sau un cosmar la scara mondiala?

Republicanul a câștigat alegerile prezidențiale cu 278 de mari electori din cei 270 necesari pentru a intra la Casa Albă, în 20 ianuarie 2017. Hillary Clinton a avut doar 219 electori. Si Congresul se află în mâinile republicanilor, Grand Old Party fiind majoritar în Senat si în Camera reprezentantilor, ceea ce-i asigură o confortabilă marjă de manevră noului presedinte Trump

Daca votul pentru Brexit, in 23 iunie, a fost un cutremur pentru Uniunea Europeana, alegerea lui Trump ca presedinte al Statelor Unite, prima putere militara, este un cutremur pentru intreaga lume. Cu ce consecinte?

Republicanul a câstigat alegerile prezidentiale cu 278 de mari electori din cei 270 necesari pentru a intra la Casa Albă, în 20 ianuarie 2017. Hillary Clinton a avut doar 219 electori. Si Congresul se află în mâinile republicanilor, Grand Old Party fiind majoritar în Senat si în Camera reprezentantilor, ceea ce-i asigură o confortabilă marjă de manevră noului presedinte Trump

Republicanul si-a fondat campania pe promisiunea de a ”reda Americii grandoarea”. Aceasta grandoare nu inseamna proiectia puterii americane in exteriorul tarii, ci mai degraba o prioritate pentru returul prosperitatii cetatenilor la ei in tara. Tara care ”este in ruine”, spune Trump. Trebuie reconstruita. Pentru restul lumii, acesta este semnalul replierii izolationismului. In realitate, arata Le Monde, se stiu prea putine lucruri despre programul concret al lui Trump privind politica externa, consilierii sai in acest domeniu fiind putin cunoscuti, in timp ce establishmentul din Washington si grupul restrans al think tank-urilor specializate in relatiile internationale, care-i consiliaza de regula pe candidati in materie de politica externa, s-au tinut la distanta de Trump. Insa magnatul a emis cateva idei care ar putea schita ceea ce ar putea fi diplomatia sa peste hotare. Vizavi de Europa, el a sustinut votul in favoarea Brexit, criticand UE si considerand ca este sarcina europenilor sa se ocupe si mai ale sa-si finanteze apararea, mai degraba decat sa se adaposteasca sub umbrela americana. Astfel, NATO nu poate functiona, iar SUA sa vina in apararea unui aliat, in eventualitatea unui atac, daca statele europene nu-si cresc bugetele Apararii.

” Interesele americane” primeaza

Miliardarul a criticat interventionismul american in strainatate si ciclul de operatiuni militare lansate de administratia George W. Bush. Si Barack Obama a promis ”readucerea trupelor acasa” dar realitatea din Orientul Mijlociu l-a constrans sa mentina sau sa lanseze un anumit numar de operatiuni militare. Mai radical, Trump doreste cresterea dimensiunii armatei. Pentru Coalitia internationala, angajata alaturi de SUA, in special in teatrele de operatiuni irakian si sirian, este o informatie noua. Ostil ”jihadistilor” (Hillary Clinton ar fi una din cauzele exploziei islamismului), Trump a promis ca-i va face ”KO”, dar nu a precizat cum. ”Ne vom intelege cu toate tarile care vor sa se inteleaga cu noi”, a lansat ieri Trump. Presedintele ales a dorit sa fie conciliant, precizand insa ca ”interesele americane vor prima”. O mare intrebare se pune vizavi de relatiile cu Rusia. Trump a declarat in repetate randuri ca Vladimir Putin ”este un lider mai bun ca Obama”, in timp ce serviciile de informatii americane au acuzat Rusia ca a fost in spatele piratarii conturilor e-mail care au dat batai de cap echipei Clinton. Insa Trump si Putin nu se cunosc personal, iar presedintele rus s-a abtinut sa afirme public ca doreste victoria candidatului republican. La fel ca Putin, Trump este sensibil la raporturile de forte. Fascinatia sa pentru omul forte de la Kremlin il va determina sa accepte unele interese ale lui Putin cu privire la vecinatatea Rusiei (Ucraina, Georgia) sau la Orientul Mijlociu, sau ideea unei a doua Yalta, la care aspira Putin? Deocamdata, Trump a ramas evaziv la aceste intrebari. O alta axa a campaniei sale este respingerea mondializarii si acordurilor de comert international, estimand ca acestea au distrus piata muncii din SUA. China, una din marile beneficiare ale acestei mondializari, este in catarea lui Trump, care vrea sa instaureze bariere tarifare asupra produselor chinezesti. Presedintele ales nu s-a pronuntat inca si cu privire la tensiunile sino-americane din marea Chinei meridionale, un dosar crucial pentru America, cu un adversar pe masura: presedintele chinez Xi Jinping. Alta consecinta a victoriei lui Trump: va intari miscarile populiste din lumea intreaga, din Europa in Asia, cu impact puternic asupra relatiilor internationale. Perioada de tranzitie, in cursul careia Donald Trump isi va forma viitoarea echipa, de aici in 20 ianuarie, este asteptata cu anxiozitate de intreaga omenire.

Hillary isi recunoaste infrangerea

„ Imi pare rau ca am pierdut. Poporul american e mai scindat ca niciodata“
„ Tara le e foarte indatorata lui Barack si Michelle Obama“
„Sunt mandra ca am fost campionul vostru“

author avatar
Tudor Borcea
432 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger